28 marca 2013

MAZUREK Z FASOLĄ

Zapraszam Was na pyszny mazurek z fasolą, inspiracja tutaj :) 
Zrobiony specjalnie na potrzeby konkursu BadaPak "do.. re.. mi.. fasola"
a tutaj można na niego zagłosować :) 

Mazurek z fasolą

Masa z fasoli:
½ kg fasoli Jaś
Starta skórka z całej cytryny
1 łyżka soku z cytryny ( ½ małej cytryny)
Ziarenka z ½ laski wanilii
2 łyżki miodu
1 łyżka likieru Amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego
Migdały, rodzynki, jagody goji do dekoracji

Dzień wcześniej moczymy fasolę, następnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy
do miękkości – około 60 minut (w tym czasie zagniatamy i pieczemy ciasto).  Ugotowaną fasolę odstawiamy do ostygnięcia.
Jagody goji, rodzynki i migdały zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy, migdały obieramy ze skórki.
Do zimnej fasoli dodajemy miód, cytrynę, wanilię,  Amaretto i miksujemy na gładką masę.  Przekładamy na ostudzone kruche ciasto, wygładzamy i dekorujemy bakaliami.

Ciasto:
2 szklanki mąki pełnoziarnistej
150 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1 łyżka jogurtu

Mąkę przesiewamy do miski dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dodajemy mokre składniki i szybko zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy spód i boki blachy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na 20 minut.
Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut. Ciasto wystudzić.

Smacznego :)

zdjęcia krok po kroku

1 komentarz:

  1. O ja to dopiero nowość :) Chętnie bym spróbowała, dzięki za ciekawy wpis do mojej akcji na durszlaku :) Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)