W lodówce oprócz światła, kilka zbłąkanych warzyw, a na obiad trzeba coś zrobić, coś szybkiego, żeby wszyscy byli zadowoleni :)
Szaszłyki drobiowe
1 cukinia
1 papryka czerwona
5 dużych pieczarek
2 filety z piersi kurczaka
sok z cytryny
imbir
papryka ostra lub kilka kropelek Tabasco
papryka ostra lub kilka kropelek Tabasco
bazylia
1 łyżka oliwy
Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy oliwą, imbirem, papryką i bazylią, odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie paprykę kroimy w dużą kostkę, cukinię w plasterki, pieczarki na połówki (ćwiartki są za małe - choć przed pieczeniem były duże ;)).
Gotowe składniki na przemian nadziewamy na patyczki, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy bazylią.
Piec w 180 stopniach ok 20 minut.
Ach jak ja takie szaszłyki uwielbiam mniam :)
OdpowiedzUsuń