W mojej kuchni króluje mąka orkiszowa, od pewnego czasu wprowadzam mąki bezglutenowe. Mąka ryżowa
i gryczana należy do jednych z ulubionych. Dziś przyszła pora na chleb - niezwykły chleb - bezglutenowy z mąki ryżowej i gryczanej. W smaku inny, trochę zbity, ale chrupiący i smaczny! A jego największym plusem jest to,
że nie trzeba go zagniatać! :)
i gryczana należy do jednych z ulubionych. Dziś przyszła pora na chleb - niezwykły chleb - bezglutenowy z mąki ryżowej i gryczanej. W smaku inny, trochę zbity, ale chrupiący i smaczny! A jego największym plusem jest to,
że nie trzeba go zagniatać! :)
Namoczka:
1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
1/2 szklanki wody o temp. pokojowej
Ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki gryczanej
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżka syropu z agawy
1,5 łyżki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli
+ odrobina oleju do wysmarowania formy
+ otręby gryczane do wysypania formy
+ ziarno do obsypania chleba
Do miski wsypujemy kaszę, wlewamy wodę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin
w temperaturze pokojowej.
+ odrobina oleju do wysmarowania formy
+ otręby gryczane do wysypania formy
+ ziarno do obsypania chleba
Do miski wsypujemy kaszę, wlewamy wodę, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 12 godzin
w temperaturze pokojowej.
Na
następny dzień do miski przesiewamy obie mąki i mieszamy. Do drugiej większej miski kruszymy drożdże
i rozcieramy je z syropem z agawy, następnie wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
i rozcieramy je z syropem z agawy, następnie wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut.
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy namoczoną dzień wcześniej kaszę i
pozostałe składniki - mieszamy łyżką
lub mikserem do połączenia składników - ciasto powinno mięć gęstą konsystencję, ale nie aż tak żeby można było wyłożyć na blat i zagniatać - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).
Wyrośnięte ciasto przekładamy do nasmarowanej i wysypanej otrębami formy wielkości 26x12x7.
lub mikserem do połączenia składników - ciasto powinno mięć gęstą konsystencję, ale nie aż tak żeby można było wyłożyć na blat i zagniatać - przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (około 30 - 40 minut).
Wyrośnięte ciasto przekładamy do nasmarowanej i wysypanej otrębami formy wielkości 26x12x7.
Chleb spryskujemy wodą i posypujemy ulubionym ziarnem, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy
do wyrośnięcia na około 15 minut.
do wyrośnięcia na około 15 minut.
Gdy chleb wyrośnie znów spryskujemy wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Piec w 200 stopniach przez około 30 - 40 minut.
Smacznego :)
Smacznego :)
Super muszę kiedyś wypróbować...bo zbieram się i zbieram i zebrać nie mogę...
OdpowiedzUsuń