Aromatyczna i soczysta ryba na parze, ze szpinakiem, roszponką, ostrą cebulką w delikatnym sosie bazyliowym. Dużo białka, zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Ten burger na pewno nie pójdzie Wam w boczki. Co tu dużo mówić - musicie spróbować!
2 porcje
2 puszyste orkiszowe bułki
200 g fileta z dorsza lub innej morskiej ryby
3 spore garście świeżego/mrożonego szpinaku
1 garść roszponki
1 garstka szpinaku świeżego
1 garstka szpinaku świeżego
1 cebulka czerwona
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka oliwy
dresing bazyliowy:
4 łyżeczki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
garść liści świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 porcje i nacieramy z obu stron solą i pieprzem,
a następnie z jednej strony oprószamy ziołami prowansalskimi - odstawiamy na 15 minut.
Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy porwany szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zwiędnie - doprawiamy do smaku.
Rybę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 porcje i nacieramy z obu stron solą i pieprzem,
a następnie z jednej strony oprószamy ziołami prowansalskimi - odstawiamy na 15 minut.
Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy porwany szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zwiędnie - doprawiamy do smaku.
Rybę przekładamy do naczynia na parę i gotujemy około 5 - 7 minut, na każdy kawałek nakładamy połowę szpinaku.
Jogurt i majonez przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Bułkę przekrawamy w połowie i podgrzewamy chwilę na grillu, połówkę bułki smarujemy łyżeczką sosu, nakładamy roszponkę
i świeży szpinak, dorsza i krążki cebuli, polewamy łyżeczką sosu i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego :)
Jogurt i majonez przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku i mieszamy.
Bułkę przekrawamy w połowie i podgrzewamy chwilę na grillu, połówkę bułki smarujemy łyżeczką sosu, nakładamy roszponkę
i świeży szpinak, dorsza i krążki cebuli, polewamy łyżeczką sosu i przykrywamy drugą połówką bułki.
Smacznego :)
ooo to coś dla mnie!!
OdpowiedzUsuńMusiał być bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń