Dziś zrobiłam drugie podejście do tych ciasteczek. Pominęłam stewię w proszku, bo mi się skończyła, a mimo to ciasteczka wyszły pyszne! :)
Czekoladowe ciasteczka
składniki na 10 - 12 sztuk:
3/4 szklanki mąki orkiszowej
1/4 szklanki otrębów owsianych
2 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru brązowego
25 g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1 jajo
1/4 łyżeczki soli
100 g czekolady gorzkiej 70%
1 garść mieszanych orzechów
1 garść rodzynek
1 garść rodzynek
Do małej miski przesiewamy mąkę i
kakao, dodajemy otręby i sól - mieszamy.
W większej misce ucieramy
masło z cukrem, dodajemy olej dalej miksując, na koniec dodajemy jajo.
Miksując na niskich obrotach stopniowo dodajemy suche składniki. Na
koniec dodajemy pokrojoną czekoladę, posiekane bakalie i mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy na folię spożywczą, formujemy wałek i wkładamy do
zamrażalnika na 20 minut. Następnie dzielimy na 10 - 12 części, formujemy
ciasteczka i układamy na blaszce wyłożoną papierem.
Piec w 160
stopniach przez 12 minut.
Uwaga! ciasteczka mogą wyglądać na
niedopieczone ale już są gotowe, jak ostygną będą twarde i kruche!
Smacznego :)
Musiały być mega pyszne i mega czekoladowe!
OdpowiedzUsuńbyły pyszne :)
Usuńsmaczne, zdrowe i czekoladowe !! są świetne :3
OdpowiedzUsuńzgadzam się ;)
UsuńOoo jej :)) boskie :))
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń