Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluchy, knedli jeszcze na blogu nie było.. Już ten błąd naprawiam :)
Knedle ze śliwkami
1 kg ziemniaków
ok. 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki białej orkiszowej
1 duże jajo
1/2 kg małych wypestkowanych śliwek węgierek (40 szt)
ok. 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki białej orkiszowej
1 duże jajo
1/2 kg małych wypestkowanych śliwek węgierek (40 szt)
1 łyżeczka masła
sól do osolenia wrzątku
Dodatki:
1/4 kostki masła
1/4 szklanki bułki tartej
cukier trzcinowy
sól do osolenia wrzątku
Dodatki:
1/4 kostki masła
1/4 szklanki bułki tartej
cukier trzcinowy
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przeciskamy przez praskę - odstawiamy do ostygnięcia. Letnie ziemniaki przekładamy do miski i ubijamy, dzielimy na 4 części i 1 część wykrawamy.
W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków) i dodatkowo dodajemy 2 łyżki mąki orkiszowej. Następnie wbijamy jajo i mieszamy składniki.
Przesypujemy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Gdy wyrobimy jednolite ciasto, dzielimy je na 4 równe części.
1 część zostawiamy na stolnicy i formujemy wałek równej grubości, a resztę przykrywamy ściereczką. Wałek dzielimy na 10 równych części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy małą śliwkę i dokładnie zaklejamy.
Knedle wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżeczki masła, gotujemy około 6 minut od momentu wypłynięcia.
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilę smażymy.
Knedle podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem.
Smacznego :)
W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (do poziomu ziemniaków) i dodatkowo dodajemy 2 łyżki mąki orkiszowej. Następnie wbijamy jajo i mieszamy składniki.
Przesypujemy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę i wyrabiamy ciasto.
Gdy wyrobimy jednolite ciasto, dzielimy je na 4 równe części.
1 część zostawiamy na stolnicy i formujemy wałek równej grubości, a resztę przykrywamy ściereczką. Wałek dzielimy na 10 równych części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy małą śliwkę i dokładnie zaklejamy.
Knedle wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżeczki masła, gotujemy około 6 minut od momentu wypłynięcia.
W małym rondelku roztapiamy masło, dodajemy bułkę tartą i chwilę smażymy.
Knedle podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem.
Smacznego :)
U mnie też były dzisiaj knedle! Przepis jutro ;) Twoje wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiam takie <3
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne! Namawiam do zrobienia :)
Usuń