Pyszny grzybowy dodatek do kopytek, klusek czy makaronu.
Sos kurkowy
2 porcje
300 g świeżych kurek
180 g śmietany
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
ewentualnie natka pietruszki
Kurki myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło, gdy masło się rozpuści wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki - smażymy, aż zrobią się złote.
Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy i dusimy, aż zgęstnieje.
Pod koniec można posypać świeżą natką pietruszki.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło, gdy masło się rozpuści wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki - smażymy, aż zrobią się złote.
Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy i dusimy, aż zgęstnieje.
Pod koniec można posypać świeżą natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)