31 marca 2014

SERNIK TIRAMISU Z BORÓWKOWYMI SERCAMI

Kremowy sernik z odrobiną kawy, likieru migdałowego i musem borówkowym z domowej konfitury. Zrobiony z okazji Dnia Kobiet, ale czasu zabrakło, aby go udostępnić. Dziś przyszła na niego pora! Musicie wypróbować :)


Sernik tiramisu z borówkowymi serduszkami

300 g chudego sera twarogowego
250 g sera mascarpone
1/2 szklanki syropu z agawy
150 g śmietanki 30 %
2 duże jaja
2 łyżki likieru Amaretto 
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody
1 słoiczek konfitur z borówek z amaretto lub 200 g świeżych/mrożonych borówek

dekoracja:
świeże listki melisy lub mięty i świeże borówki

Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i odstawiamy do ostygnięcia. 
Sery przekładamy do miski, wbijamy jaja, wlewamy śmietankę, syrop z agawy, likier, przestudzoną kawę i miksujemy na gładką, jednolitą masę - krótko nie napowietrzając masy. 
Spód tortownicy (śr. 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, a następnie wylewamy masę serową.

mus borówkowy:
1. Konfiturę przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
2. Świeże borówki myjemy, następnie przesypujemy do rondelka i dusimy, aż puszczą sok a następnie chwilę podsmażamy, żeby zgęstniały. Blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Masę przelewamy do strzykawki lub rękawa cukierniczego. Na wierzchu sernika robimy borówkowe krople, a następnie wykałaczką przeciągamy przez środek kropelek, bez odrywania ręki - w efekcie otrzymamy serca.

 Tortownicę z ciastem wkładamy do większej formy i wlewamy wrzątek do połowy jej wysokości / lub wstawiamy naczynie z wrzątkiem na najniższą półkę.

Piec w 170 stopniach przez 60 - 70 minut.

Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.


 Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)