Kremowy sernik z odrobiną kawy, likieru migdałowego i musem borówkowym z domowej konfitury. Zrobiony z okazji Dnia Kobiet, ale czasu zabrakło, aby go udostępnić. Dziś przyszła na niego pora! Musicie wypróbować :)
Sernik tiramisu z borówkowymi serduszkami
300 g chudego sera twarogowego
250 g sera mascarpone
1/2 szklanki syropu z agawy
150 g śmietanki 30 %
2 duże jaja
2 łyżki likieru Amaretto
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej wody
1 słoiczek konfitur z borówek z amaretto lub 200 g świeżych/mrożonych borówek
dekoracja:
świeże listki melisy lub mięty i świeże borówki
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Sery przekładamy do miski, wbijamy jaja, wlewamy śmietankę, syrop z agawy, likier, przestudzoną kawę i miksujemy na gładką, jednolitą masę - krótko nie napowietrzając masy.
Spód tortownicy (śr. 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a z zewnątrz owijamy szczelnie folią aluminiową, a następnie wylewamy masę serową.
mus borówkowy:
1. Konfiturę przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
2. Świeże borówki myjemy, następnie przesypujemy do rondelka i dusimy, aż puszczą sok a następnie chwilę podsmażamy, żeby zgęstniały. Blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masę przelewamy do strzykawki lub rękawa cukierniczego. Na wierzchu sernika robimy borówkowe krople, a następnie wykałaczką przeciągamy przez środek kropelek, bez odrywania ręki - w efekcie otrzymamy serca.
1. Konfiturę przekładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
2. Świeże borówki myjemy, następnie przesypujemy do rondelka i dusimy, aż puszczą sok a następnie chwilę podsmażamy, żeby zgęstniały. Blendujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masę przelewamy do strzykawki lub rękawa cukierniczego. Na wierzchu sernika robimy borówkowe krople, a następnie wykałaczką przeciągamy przez środek kropelek, bez odrywania ręki - w efekcie otrzymamy serca.
Tortownicę z ciastem wkładamy do większej formy i wlewamy wrzątek do połowy jej wysokości / lub wstawiamy naczynie z wrzątkiem na najniższą półkę.
Piec w 170 stopniach przez 60 - 70 minut.
Odstawiamy do ostygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)