31 sierpnia 2013

BORÓWKI Z AMARETTO BEZ CUKRU

Na święta dostałam w prezencie od teściowej truskawki z amaretto, które były przepyszne! Zakochałam się w tym smaku, dlatego dodałam trochę likieru do swoich przetworów.. :)


Borówki z amaretto 

1 kg borówek
50 ml likieru amaretto
 
ewentualnie 50g mielonych migdałów oraz kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia 


Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i 3/4 porcji wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem, aż puszczą sok. 

Owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 - 40 minut. 

Gdy masa zgęstnieje dodajemy pozostałe jagody i amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy i smażymy około 30 minut - aż jagody zmiękną. 

Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania. 

Gorące jagody przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. 

Smacznego :) 
Zapasy na zimę - I edycja 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)