31 sierpnia 2013

WAFELKI BAKALIOWE

Coś chrupiącego chodziło za mną od jakiegoś czasu, do tej pory robiłam andruty, ale jak zobaczyłam ten przepis musiałam go wypróbować! Nie obyło się bez zmian ;)


Wafelki bakaliowe

8 sztuk podpłomyków lub innych małych wafli bez cukru
100 g orzechów
100 g rodzynek
100 g daktyli
2 łyżki sezamu
2 łyżki tahini

100 g czekolady gorzkiej
8 łyżek mleka 

Z daktyli pozbywamy się pestek, i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.* Dodajemy orzechy, rodzynki i sezam z pastą - blendujemy - powinna powstać klejąca masa z grudkami (jeśli nie lubicie grudek blendujcie tak długo, aż ich nie będzie). 
Robimy przerwy w blendowaniu aby nie spalić blendera! ;)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i energicznie mieszamy do połączenia składników.

Masę dzielimy na 4 części, i rozprowadzamy równą warstwę, w kolejności:
1. wafel - masa bakaliowa - wafel - czekolada
2. wafel - masa bakaliowa - czekolada - wafel**
3. wafel - czekolada - masa bakaliowa - czekolada - wafel***
- delikatnie dociskając wafle. 

Analogicznie robimy kolejne wafle.

Wafle układamy na desce/blacie i dociskamy drugą deską obciążoną np. książką kucharską - odstawiamy na 1 h. (Wafle robione z opcji 3 wystarczy dobrze docisnąć i już są gotowe ;)

Na koniec wafelki kroimy na trójkąciki i polewamy pozostałą czekoladą.



Moje uwagi:
* masa jest bardzo zbita i źle się rozprowadza - daktyle podgrzać (jak tutaj) lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, aby zmiękły i wymieszać z pozostałymi składnikami, (jeśli wypróbujecie - proszę o komentarz jaki wyszedł efekt końcowy)
** opcja 1 i 2 - wafle z obu lub jednej strony rozklejały się (wypróbowałam każdy wariant - najlepiej sprawdził się 3),
*** nie nakładaj dużej ilości czekolady, bo wafelek nie będzie chrupiący tylko miękki.

Smacznego! :)

6 komentarzy:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie! Zdecydowanie mje smaki:) Blog obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania i dalszego odwiedzania! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Jaki skład mają wafle, których użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skład ciężko mi teraz przytoczyć, bo nie mam już opakowania. Użyłam podpłomyków Kupca bez cukru.

      Usuń
    2. Znalazłam na ich stronie:
      mąka pszenna, mleko w proszku, tłuszcz roślinny, sól, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu.
      Niestety mąka pszenna u cukrzyków nie koniecznie ;) mimo, że nie mają cukru, nie nadają się. Dlatego napisałam w zasadach akcji, że będę odrzucać dania z gotowcami, bo zawsze w składzie znajdzie się coś nieodpowiedniego :(

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)