Coś chrupiącego chodziło za mną od jakiegoś czasu, do tej pory robiłam andruty, ale jak zobaczyłam ten przepis musiałam go wypróbować! Nie obyło się bez zmian ;)
Wafelki bakaliowe
8 sztuk podpłomyków lub innych małych wafli bez cukru
100 g orzechów
100 g rodzynek
100 g daktyli
2 łyżki sezamu
2 łyżki tahini
100 g rodzynek
100 g daktyli
2 łyżki sezamu
2 łyżki tahini
100 g czekolady gorzkiej
8 łyżek mleka
8 łyżek mleka
Z daktyli pozbywamy się pestek, i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.* Dodajemy orzechy, rodzynki i sezam z pastą - blendujemy - powinna powstać klejąca masa z grudkami (jeśli nie lubicie grudek blendujcie tak długo, aż ich nie będzie).
Robimy przerwy w blendowaniu aby nie spalić blendera! ;)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i energicznie mieszamy do połączenia składników.
Masę dzielimy na 4 części, i rozprowadzamy równą warstwę, w kolejności:
1. wafel - masa bakaliowa - wafel - czekolada
2. wafel - masa bakaliowa - czekolada - wafel**
3. wafel - czekolada - masa bakaliowa - czekolada - wafel***
- delikatnie dociskając wafle.
Analogicznie robimy kolejne wafle.
Wafle układamy na desce/blacie i dociskamy drugą deską obciążoną np. książką kucharską - odstawiamy na 1 h. (Wafle robione z opcji 3 wystarczy dobrze docisnąć i już są gotowe ;)
Na koniec wafelki kroimy na trójkąciki i polewamy pozostałą czekoladą.
Moje uwagi:
* masa jest bardzo zbita i źle się rozprowadza - daktyle podgrzać (jak tutaj) lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, aby zmiękły i wymieszać z pozostałymi składnikami, (jeśli wypróbujecie - proszę o komentarz jaki wyszedł efekt końcowy)
** opcja 1 i 2 - wafle z obu lub jednej strony rozklejały się (wypróbowałam każdy wariant - najlepiej sprawdził się 3),
*** nie nakładaj dużej ilości czekolady, bo wafelek nie będzie chrupiący tylko miękki.
Smacznego! :)
Wyglądają bardzo smakowicie! Zdecydowanie mje smaki:) Blog obserwuję!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania i dalszego odwiedzania! Pozdrawiam :)
UsuńJaki skład mają wafle, których użyłaś?
OdpowiedzUsuńSkład ciężko mi teraz przytoczyć, bo nie mam już opakowania. Użyłam podpłomyków Kupca bez cukru.
UsuńZnalazłam na ich stronie:
Usuńmąka pszenna, mleko w proszku, tłuszcz roślinny, sól, substancje spulchniające: difosforan disodowy, wodorowęglan sodu.
Niestety mąka pszenna u cukrzyków nie koniecznie ;) mimo, że nie mają cukru, nie nadają się. Dlatego napisałam w zasadach akcji, że będę odrzucać dania z gotowcami, bo zawsze w składzie znajdzie się coś nieodpowiedniego :(
Rozumiem :)
Usuń