Zapraszam na powtórkę pysznego ciasta bananowego, tym razem z pysznymi śliwkami. Dziś zamiast masła dodałam olej, ciasto przelałam do mniejszej formy i wyszedł taki jaki miał wyjść, czyli wilgotny i pyszny. :)
Orkiszowe ciasto z bananami i śliwkami
250 g mąki owsianej
400 g śliwek
400 g śliwek
3 małe dojrzałe banany (ok 250 g)
2 łyżki słodzika stewia w proszku
1/2 szklanki oleju
1 duże jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Do małej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól - mieszamy.
Do małej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól - mieszamy.
W dużej misce ubijamy jajo, następnie dodajemy olej i miksujemy.
Banany rozcieramy widelcem, a śliwki dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki.
Do ubitego jaja dodać banany, mleko i krótko zmiksować, następnie porcjami wsypujemy mąkę i łączymy na małych obrotach.
Wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaki chlebek bananowy ze śliwkami mmm
OdpowiedzUsuńOj tak! jest pyszny :)
UsuńWypieki na stewi? Troche bym się bała, bo nie przepadam za jej smakiem w herbacie, kawie czy deserach. Preferuje raczej ksylitol, mimo że droższy. Ale ciekawe hmm... A Twoje ciasto kusi wyglądem, ahh... :)
OdpowiedzUsuńCzęsto piekę na stewii i jej smak mi nie przeszkadza. Ale zastanawiałam się nad ksylitolem, bo jest łatwiej dostępny. Na pewno wypróbuję tylko muszę zużyć stewię :)
Usuń