14 września 2013

OWSIANE CIASTO BANANOWE ZE ŚLIWKAMI

Zapraszam na powtórkę pysznego ciasta bananowego, tym razem z pysznymi śliwkami. Dziś zamiast masła dodałam olej, ciasto przelałam do mniejszej formy i wyszedł taki jaki miał wyjść, czyli wilgotny i pyszny. :) 


Orkiszowe ciasto z bananami i śliwkami

250 g mąki owsianej
400 g śliwek
3 małe dojrzałe banany (ok 250 g)
2 łyżki słodzika stewia w proszku
1/2 szklanki oleju
1 duże jajko
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli 

Do małej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól - mieszamy.
W dużej misce ubijamy jajo, następnie dodajemy olej i miksujemy. 

Banany rozcieramy widelcem, a śliwki dzielimy na połówki i wyjmujemy pestki.

Do ubitego jaja dodać banany, mleko i krótko zmiksować, następnie porcjami wsypujemy mąkę i łączymy na małych obrotach.

Ciasto przelewamy do formy (18 x 27) wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami/lub wyłożonej papierem. Wyrównujemy wierzch ciasta, układamy śliwki i lekko je wciskając. 

Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.


Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Taki chlebek bananowy ze śliwkami mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypieki na stewi? Troche bym się bała, bo nie przepadam za jej smakiem w herbacie, kawie czy deserach. Preferuje raczej ksylitol, mimo że droższy. Ale ciekawe hmm... A Twoje ciasto kusi wyglądem, ahh... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często piekę na stewii i jej smak mi nie przeszkadza. Ale zastanawiałam się nad ksylitolem, bo jest łatwiej dostępny. Na pewno wypróbuję tylko muszę zużyć stewię :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)