7 września 2013

POWIDŁA GRUSZKOWO - BRZOSKWINIOWO - ŚLIWKOWE Z CZEKOLADĄ

Trochę ociągam się z dodawaniem przepisów, ponieważ ostatnio dużo się dzieje i nie było za bardzo czasu.. Ale wkrótce postaram się nadrobić zaległości :) 
Dziś przyszła pora na pyszne czekoladowe powidła :)



Powidła z czekoladą

700 g śliwek
700 g miękkich gruszek
700 g brzoskwiń
100 g czekolady gorzkiej (lub mlecznej)


Owoce dokładnie myjemy. Śliwki i brzoskwinie dzielimy na połówki i oddzielamy od pestki, natomiast z gruszek wycinamy gniazda nasienne.


1. Jeśli nie mamy blendera:
Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka i smażymy na małym płomieniu, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 150 - 180 minut.

2. Z użyciem blendera:
Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 20 minut dusimy pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przelewamy do miksera i blendujemy na mus. Rozdrobnione owoce przelewamy na patelnię i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 150 minut.

Gdy powidła zgęstnieją dodajemy połamaną czekoladę - smażymy od 30 minut co chwilę mieszając.

 Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
 

Gorące powidła przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
 

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)