16 września 2013

TORTILLA ORKISZOWO-KUKURYDZIANA Z KURCZAKIEM

 Poniżej znajdziecie drugą propozycję do konkursu "Twój przepis na imprezę"


Tortilla  orkiszowo - kukurydziana
przepis na pełnoziarnistą pszenną tortillę znajdziecie tutaj
6 dużych sztuk:
 
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
3/4 szklanki wrzątku
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy wrzątek i mieszamy łyżką. 
Wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy elastyczne ciasto. 
Następnie dzielimy na 6 porcji, przekładamy do miski i przykrywamy mokrą ściereczką - odstawiamy na ok godzinę.
Po tym czasie podsypujemy mąką stolnicę oraz wałek i wałkujemy delikatnie cienkie placki.
Smażymy na suchej i rozgrzanej patelni, od momentu powstawania bąbli:
"liczymy do 20, odwracamy i znów liczymy do 20, odkładamy na talerz i przykrywamy wilgotną ściereczką."

"Nadzienie":

główka sałaty masłowej 
6 plastrów sera żółtego
 kilka kawałków kurczaka na ostro
sos do posmarowania tortilli:
np. Party DIP Czosnkowy Prymat lub  Party DIP Meksykański Prymat,
tatarski, pomidorowy lub jogurtowo bazyliowy 

 Na placek tortilli układamy plaster sera żółtego i wkładamy do mikrofalówki na 30 sekund. Gdy ser się rozpuści wyjmujemy tortille, smarujemy 2 łyżeczkami przygotowanego ulubionego sosu.
Na sos układamy dwa listki sałaty aby zakryły cały placek. Na sałacie układamy 3 kawałki kurczaka, składamy tortillę na pół i kroimy na 3 części.

 

Tak przygotowane tortille układamy na talerzu/desce i podajemy.

 

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Szukałam właśnie takiego przepisu, wypróbuję niedługo :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i polecam się na przyszłość :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)