Te placuszki chodziły za mną od pewnego czasu, nigdy ich nie jadłam i nareszcie przyszła na nie pora!
Zrobiłam je z przepisu Beaty, która dodała je do Akcji Kolacji.
Zrobiłam je z przepisu Beaty, która dodała je do Akcji Kolacji.
Następnym razem wypróbuję przepis na bliny na drożdżach z książki "Kuchnia rosyjska".
Póki co zapraszam na najpopularniejsze danie kuchni rosyjskiej :)
(około 15 placków)
1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/4 szklanki kefiru (400 g)
1 małe jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
200 g łososia wędzonego
1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/4 szklanki kefiru (400 g)
1 małe jajo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
200 g łososia wędzonego
W dużej misce ubijamy jajo na puszystą masę, stopniowo dodajemy kefir, olej i mieszamy na małych obrotach.
W mniejszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie mąkę stopniowo dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto.
Dresing jogurtowo-bazyliowy
2 x 180 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól, pieprz do smaku
Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku - całość mieszamy.
Bliny podałam przełożone sosem jogurtowo-bazyliowym i łososiem wędzonym:
sałata - placek - łosoś - sos - placek - łosoś - sos - placek - sos - łosoś
Smacznego :)
W mniejszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie mąkę stopniowo dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto.
Dresing jogurtowo-bazyliowy
2 x 180 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól, pieprz do smaku
Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku - całość mieszamy.
Bliny podałam przełożone sosem jogurtowo-bazyliowym i łososiem wędzonym:
sałata - placek - łosoś - sos - placek - łosoś - sos - placek - sos - łosoś
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)