7 czerwca 2013

BLINY Z ŁOSOSIEM I SOSEM JOGURTOWO-BAZYLIOWYM

Te placuszki chodziły za mną od pewnego czasu, nigdy ich nie jadłam i nareszcie przyszła na nie pora! 
Zrobiłam je z przepisu Beaty, która dodała je do Akcji Kolacji. 
Następnym razem wypróbuję przepis na bliny na drożdżach z książki "Kuchnia rosyjska".
Póki co zapraszam na najpopularniejsze danie kuchni rosyjskiej :)


Bliny
(około 15 placków)

1 i 1/4 szklanki mąki gryczanej
1 i 1/4 szklanki kefiru (400 g)
1 małe jajo 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
200 g łososia wędzonego

W dużej misce ubijamy jajo na puszystą masę, stopniowo dodajemy kefir, olej i mieszamy na małych obrotach. 
W mniejszej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Następnie mąkę stopniowo dodajemy do mokrych składników i miksujemy na gładką masę.
Smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoto.

Dresing jogurtowo-bazyliowy

2 x 180 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
garść listków bazylii
sól, pieprz do smaku

Jogurt przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną bazylię i doprawiamy do smaku - całość mieszamy.

Bliny podałam przełożone sosem jogurtowo-bazyliowym i łososiem wędzonym:
sałata - placek - łosoś - sos - placek - łosoś - sos - placek - sos - łosoś
 
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)