Zakwalifikowałam się do II etapu konkursu "Twój przepis na imprezę" organizowanego przez Prymat i serwis DoradcaSmaku.pl. Uczestnicy II etapu mają za zadanie:
"Umieszczenie na blogu imprezowego przepisu na przekąskę lub sałatkę, który w treści zawiera nazwę jednego
z 5 produktów Prymat: Party DIP Barbecue Prymat, Party DIP Czosnkowy Prymat, Party DIP Meksykański Prymat,
Sos sałatkowy francuski Prymat, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat."
z 5 produktów Prymat: Party DIP Barbecue Prymat, Party DIP Czosnkowy Prymat, Party DIP Meksykański Prymat,
Sos sałatkowy francuski Prymat, Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat."
Pierwszą propozycją którą zgłaszam konkursu jest kurczak na ostro w wersji bardzo nie dietetycznej, ale ulubionej wersji mojego faceta.
Kurczak na ostro
500 g fileta z piersi kurczaka
1 litr oleju do smażenia
Marynata do kurczaka:
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżeczka Tabasco
1/2 łyżeczki ostrej papryki
Kurczaka myjemy i osuszamy, następnie kroimy w około 1 cm paski.
Do miski wlewamy składniki marynaty i mieszamy. Kurczaka wrzucamy do marynaty i nacieramy - odstawiamy
do lodówki na minimum 30 minut.
do lodówki na minimum 30 minut.
Panierka:
1 szklanka mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
zamiast ww. przypraw mąkę wymieszać z Party DIP Meksykański Prymat.
W jednej misce mieszamy mąkę z przyprawami, do drugiej miski wlewamy zimną wodę. Kawałek kurczaka obtaczamy
w mące, następnie w wodzie i znów w mące.
w mące, następnie w wodzie i znów w mące.
W dużym garnku rozgrzewamy olej. Na gorący olej wrzucamy opanierowanego kurczaka i smażymy na złoto.
Sos tatarski:
6 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1,5 łyżeczki startego chrzanu
1 czubata łyżka świeżego koperku
4 szt. małych korniszonów
sól i pieprz do smaku
Korniszony pokroić w drobną kostkę, a koperek posiekać. Do miseczki wlewamy jogurt i majonez, dodajemy musztardę, chrzan, koper. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy pokrojone korniszony, mieszamy
i odstawiamy na 10 minut.
i odstawiamy na 10 minut.
Zamiast sosu tatarskiego można podać np. Sos czosnkowy: Party DIP Czosnkowy Prymat.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)