Moją przygodę z mąką ryżową zaczęłam od placuszków, są lekkie, pyszne i sycące - w sam raz na noworoczne śniadanie ;)
po oryginał zapraszam do Marty.
po oryginał zapraszam do Marty.
Bezglutenowe placuszki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki ryżowej
2 białka na pianę
2 żółtka
2 żółtka
1/2 opakowania serka Bieluch
2 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżeczki otrębów gryczanych
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 kropli Stevii
szczypta soli
dodatki:
owoc granatu
banan
1/2 opakowania serka Bieluch
olej kokosowy do smażenia
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoto.
Placki podałam przełożone serkiem, plastrami banana i posypane ziarenkami granatu.
Smacznego :)
olej kokosowy do smażenia
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wstawiamy do lodówki.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na małych obrotach. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoto.
Placki podałam przełożone serkiem, plastrami banana i posypane ziarenkami granatu.
Smacznego :)
Jaki cudny stosik :) Czekam na inne cuda, bo bardzo lubię tą mąkę!
OdpowiedzUsuńCudny i do tego pyszny! Nowe przepisy wkrótce :)
UsuńPysznie :) U mnie też placuszki :)
OdpowiedzUsuńNie sa bezglutenowe bo dajesz jajka
OdpowiedzUsuńEla! :) Placuszki są bezglutenowe, ponieważ użyłam mąki ryżowej = bezglutenowej, gdyby nie było jajek byłyby wegańskie. Pozdrawiam :)
Usuń