Pyszna świąteczna pieczeń, idealna na ciepło lub na zimno, jako zamiennik sklepowej wędliny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to zapraszam :)
Pieczona szynka:
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżka oleju rzepakowego/oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1,5 łyżeczki majeranku
1,5 łyżeczki bazylii suszonej
1,5 łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka soli himalajskiej/morskiej
2-3 ząbki czosnku
papryka ostra
pieprz świeżo mielony
Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i wysuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem odcinamy wszelkie błonki.
W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy przyprawy, olej i musztardę - mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą z każdej strony nacieramy mięso, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki.
Tak przygotowaną marynatą z każdej strony nacieramy mięso, oprószamy ostrą papryką i pieprzem, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc do lodówki.
Na następny dzień wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem. Gdy upłynie 30 minut mięso odwracamy, polewamy wodą z pieczenia, przykrywamy i pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie mięso znów odwracamy i pieczemy 10 - 15 minut bez przykrycia, aby zrumienić mięso.
Piec w 190 stopniach około 60 minut + około 15 minut bez przykrycia
Piec w 190 stopniach około 60 minut + około 15 minut bez przykrycia
Upieczoną szynkę odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęła. A następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
osobiście jestem strasznym mięsożercą, więc taka pieczeń jak najbardziej na tak! :) wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDzięki! Warto wypróbować, bo mało przy niej pracy, a smak niezastąpiony :)
Usuń