Chodził za mną barszcz, aż w końcu wychodził. Dziś zapraszam na inną wersję wegetariańskiego barszczu a'la ukraińskiego,
ten jest gęsty i sycący - właśnie takie zupy lubię :)
ten jest gęsty i sycący - właśnie takie zupy lubię :)
Jarski barszcz a'la ukraiński
6 porcji
5 średnich buraków
2 średnie marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 mała cebula czerwona
1 mała biała cebulka
220 g fasoli czerwonej/białej
2,5 - 3 litry wrzątku
7 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 łyżka oleju/oliwy
na koniec dodajemy:
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
opcjonalnie:
2 łyżki suszonych buraków
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się.
Pora przekrawamy na pół i na pół, dokładnie myjemy, kroimy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości paseczki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym płomieniu. Gdy barszcz nabierze koloru wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy do miękkości. (gdy smak jest za mało intensywny dodajemy suszone buraki).
Na koniec dodajemy wypłukaną fasolę i chwilę gotujemy, aż się zagrzeje. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek
i pietruszkę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeśli jest potrzeba.
Gdy lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:
koszt 6 porcji około 19,00, 1 porcja = 3,20
5 średnich buraków 2,30
2 średnie marchewki 0,50
1 duża pietruszka 1,00
1 mały seler 1,00
1 mały por 1,00
1 mała cebula czerwona 0,50
1 mała biała cebulka 0,50
220 g fasoli czerwonej/białej 0,50
2,5 - 3 litry wrzątku
7 ziarenek ziela angielskiego 0,20
1 łyżeczka ziaren pieprzu 0,20
3 liście laurowe 0,20
3 ząbki czosnku 0,50
1 płaska łyżka soli 0,40
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny 0,60 / 1,00
1 łyżka oleju/oliwy 0,10/0,25
na koniec dodajemy:
1/2 pęczka koperku 1,50
1/2 pęczka natki pietruszki 1,00
2 łyżki suszonych buraków 0,60
podane ceny są orientacyjne
6 porcji
5 średnich buraków
2 średnie marchewki
1 duża pietruszka
1 mały seler
1 mały por
1 mała cebula czerwona
1 mała biała cebulka
220 g fasoli czerwonej/białej
2,5 - 3 litry wrzątku
7 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka soli
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 łyżka oleju/oliwy
na koniec dodajemy:
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka natki pietruszki
opcjonalnie:
2 łyżki suszonych buraków
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się.
Pora przekrawamy na pół i na pół, dokładnie myjemy, kroimy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości paseczki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym płomieniu. Gdy barszcz nabierze koloru wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy do miękkości. (gdy smak jest za mało intensywny dodajemy suszone buraki).
Na koniec dodajemy wypłukaną fasolę i chwilę gotujemy, aż się zagrzeje. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek
i pietruszkę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeśli jest potrzeba.
Gdy lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego.
Smacznego :)
Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:
koszt 6 porcji około 19,00, 1 porcja = 3,20
5 średnich buraków 2,30
2 średnie marchewki 0,50
1 duża pietruszka 1,00
1 mały seler 1,00
1 mały por 1,00
1 mała cebula czerwona 0,50
1 mała biała cebulka 0,50
220 g fasoli czerwonej/białej 0,50
2,5 - 3 litry wrzątku
7 ziarenek ziela angielskiego 0,20
1 łyżeczka ziaren pieprzu 0,20
3 liście laurowe 0,20
3 ząbki czosnku 0,50
1 płaska łyżka soli 0,40
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny 0,60 / 1,00
1 łyżka oleju/oliwy 0,10/0,25
na koniec dodajemy:
1/2 pęczka koperku 1,50
1/2 pęczka natki pietruszki 1,00
2 łyżki suszonych buraków 0,60
podane ceny są orientacyjne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)