28 stycznia 2014

JARSKI BARSZCZ a'la UKRAIŃSKI

Chodził za mną barszcz, aż w końcu wychodził. Dziś zapraszam na inną wersję wegetariańskiego barszczu a'la ukraińskiego, 
ten jest gęsty i sycący - właśnie takie zupy lubię :)



Jarski barszcz a'la ukraiński 
6 porcji

5 średnich buraków 
2 średnie marchewki 
1 duża pietruszka 
1 mały seler
1 mały por 
1 mała cebula czerwona 
1 mała biała cebulka 
220 g fasoli czerwonej/białej 
2,5 - 3 litry wrzątku

 7 ziarenek ziela angielskiego 
1 łyżeczka ziaren pieprzu
3 liście laurowe 
3 ząbki czosnku 
1 płaska łyżka soli 
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny
1 łyżka oleju/oliwy

na koniec dodajemy:
1/2 pęczka koperku 
1/2 pęczka natki pietruszki

opcjonalnie:
2 łyżki suszonych buraków

Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż zeszkli się.
Pora przekrawamy na pół i na pół, dokładnie myjemy, kroimy i dorzucamy do cebuli - smażymy, aż cebula będzie złota.
 

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy, kroimy w jednakowej wielkości paseczki i wrzucamy do podsmażonej cebuli. Następnie dodajemy przyprawy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na małym płomieniu. Gdy barszcz nabierze koloru wlewamy ocet, mieszamy i gotujemy do miękkości. (gdy smak jest za mało intensywny dodajemy suszone buraki). 

Na koniec dodajemy wypłukaną fasolę i chwilę gotujemy, aż się zagrzeje. Wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek 
i pietruszkę, mieszamy, ewentualnie doprawiamy jeśli jest potrzeba. 
Gdy lubisz zupę zabielaną dodaj kilka łyżek mleka lub jogurtu naturalnego.

Smacznego :)



Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:  
koszt 6 porcji około 19,00, 1 porcja = 3,20

5 średnich buraków 2,30
2 średnie marchewki 0,50
1 duża pietruszka 1,00
1 mały seler 1,00
1 mały por 1,00
1 mała cebula czerwona 0,50
1 mała biała cebulka 0,50
220 g fasoli czerwonej/białej 0,50
2,5 - 3 litry wrzątku

7 ziarenek ziela angielskiego 0,20
1 łyżeczka ziaren pieprzu 0,20
3 liście laurowe 0,20
3 ząbki czosnku 0,50
1 płaska łyżka soli 0,40
1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytryny 0,60 / 1,00
1 łyżka oleju/oliwy 0,10/0,25
na koniec dodajemy:
1/2 pęczka koperku 1,50
1/2 pęczka natki pietruszki 1,00

2 łyżki suszonych buraków 0,60

podane ceny są orientacyjne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)