22 stycznia 2014

KLUSKI ŚLĄSKIE

Różne są szkoły, jeśli chodzi o specjał jakim są kluski śląskie. W moim domu rodzinnym na Śląsku Opolskim kluski robi się wyłącznie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, nie dodajemy jaj. A jak u Was robi się kluchy?


Kluski śląskie
około 40 sztuk

1 kg ziemniaków
około 150 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soli

Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości. Gorące ziemniaki ubijamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub blendujemy na gładką masę - odstawiamy do ostygnięcia.
Ciepłe ziemniaki przekładamy do miski, wygładzamy powierzchnię, dzielimy na 4 części i 1 część wyciągamy, a w puste miejsce wsypujemy mąkę.
 


Masę dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnicę, chwilę ugniatamy i dzielimy na 4 części. 1 część zagniatamy i formujemy rulonik, a następnie równo dzielimy na około 10 - 12 klusek. Z każdej części rolujemy w dłoniach kulkę i kciukiem robimy dziurkę.
Kluski wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 60 - 90 sekund od momentu wypłynięcia.

 
Podajemy z ulubionym sosem, przepis na sos: beszamelowy, kurkowy lub pieczarkowy.
 

 
  Smacznego :)

Tani i syty obiad dla dwóch osób!

Na potrzeby akcji "Tani i Sycący Obiad dla Dwóch Osób" przedstawiam koszt dania:  
4 porcje około 2,70 zł, 1 porcja = 0,70 zł

1 kg ziemniaków = 2,00
około 150 g mąki ziemniaczanej = 0,60
1 łyżeczka soli = 0,10

podane ceny są orientacyjne

1 komentarz:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)