18 października 2013

SOS KURKOWY

Pyszny grzybowy dodatek do kopytek, klusek czy makaronu.


Sos kurkowy
2 porcje

300 g świeżych kurek
180 g śmietany
1 mała cebula
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka masła
sól i pieprz do smaku
ewentualnie natka pietruszki

Kurki myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym, następnie kroimy w kostkę mniej więcej tej samej wielkości.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy masło, gdy masło się rozpuści wrzucamy posiekaną w kosteczkę cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy kurki - smażymy, aż zrobią się złote.
 Następnie wlewamy śmietanę, doprawiamy i dusimy, aż zgęstnieje. 
Pod koniec można posypać świeżą natką pietruszki.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)