18 października 2013

BROKUŁOWE KOPYTKA

Ach te konkursy ;) Kopytka miały być propozycją do konkursu organizowanego przez Koralinę, ale nie wyszło.. Zapomniałam o karteczce! Ach te karteczki..


Brokułowe kopytka

500 g ugotowanych ziemniaków
500 g ugotowanego brokuła
10 łyżek białej mąki orkiszowej
jajo
szczypta soli

Ugotowane ziemniaki i brokuły przeciskamy przez praskę lub blendujemy na gładką masę.
Dokładnie mieszamy i wygładzamy powierzchnię, następnie dzielimy na 4 części i 1 część wyciągamy.
W puste miejsce wsypujemy mąkę i wbijamy jajo.
Masę dokładnie mieszamy i przekładamy na stolnicę posypaną mąką. (ciasto trochę będzie się kleić)
Ciasto chwilę ugniatamy i dzielimy na 4 części.
1 część zagniatamy i formujemy rulonik, który dzielimy na 10 - 16 klusek (w zależności czy chcemy duże czy małe kopytka).
Kopytka wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia.
 

Podajemy z ulubionym sosem, przepis na sos: beszamelowy lub kurkowy.
 

Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Genialny pomysł! Ja ostatnio miałam na obiadek zwykłe,ale następnym razem z pewnością się na takie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)