To ciasto robię często, ponieważ jest pyszne. Jakiś czas temu zrobiłam je z truskawkami i daktylami zamiast cukru, upiekłam w większej formie, wyszło niskie i nie takie jak za pierwszym razem.
Źródłowy przepis znajdziecie na stronie Małej Cukierenki.
Źródłowy przepis znajdziecie na stronie Małej Cukierenki.
Orkiszowe ciasto z bananami i truskawkami
2 szklanki mąki orkiszowej
400 g truskawek
400 g truskawek
2 duże dojrzałe banan
200 g daktyli
100 g miękkiego masła
1 duże jajo
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli
Daktyle
kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki
wody i gotujemy do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając -
odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól - mieszamy.
W dużej misce ucieramy masło, następnie dodajemy jajo i miksujemy.
Banany blendujemy z daktylami, dodajemy je do masy wraz z mlekiem i krótko miksujemy, następnie porcjami wsypujemy mąkę i łączymy na małych obrotach.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Wyrównujemy wierzch ciasta, układamy połówki truskawek i wciskamy je lekko w ciasto.
Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Smacznego :)
Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.
Smacznego :)
lubię takie ciacha pełne zdrowia :-)
OdpowiedzUsuńWarto wypróbować, jest zdrowe i pyszne! :)
Usuńbanany i truskawki w cieście? o tak, pisze się na takie pyszne, zdrowe ciacho :)
OdpowiedzUsuńWitam, czy zamiast masla mozna dodac olej kokosowy?
OdpowiedzUsuńWitaj Anonimie!
Usuńpewnie, że można - zamiast masła dodaj 1/2 szklanki oleju kokosowego. Smacznego :)
Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! :) W takim razie już niedługo wypróbuję ten przepis!! Wygląda przepysznie i to jest chyba najzdrowsze ciasto pod słońcem! ;) Pozdrawiam, Justyna
UsuńProszę bardzo, polecam się na przyszłość ;) Życzę udanych wypieków :)
Usuń