Lato w moim rodzinnym domu kojarzę z zapachem ogórków. Uwielbiam ogórki małosolne! Mogłabym je jeść 5 razy dziennie - a zaczynam je podjadać już na następny dzień, po włożeniu do słoika ;) Zapraszam Was na pyszne ogórki małosolne!
Ogórki małosolne
1 słoik 3-4 litrowy
2 kg świeżych ogórków gruntowych (równej wielkości)
2 litry wody przegotowanej
2 łyżeczki soli
kwiatostan kopru
główka polskiego czosnku
korzeń chrzanu
kawałek gazy
Słoik dokładnie myjemy i wyparzamy.
Do dzbanka wlewamy 2 litry przegotowanej wody, dodajemy sól - mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Ogórki dokładnie szorujemy, osuszamy i odcinamy końce.
Chrzan myjemy, obieramy i kroimy w paseczki, a czosnek na połówki.
Na spód słoika układamy 2 gałązki kwiatostanu kopru, wrzucamy 3-4 połówki czosnku i garstkę chrzanu, na tym układamy pionowo ogórki.
Następnie powtarzamy cały proces, czyli na ogórki układamy 2 gałązki kopru, dodajemy czosnek, chrzan i ogórki.
Na górze układamy gałązki kopru, czosnek, chrzan i zalewamy letnią wodą po sam czubek słoja. Przykrywamy gazą i odstawiamy na kilka dni.
Po upływie 2 - 3 dni możemy się delektować małosolnymi ogórkami.
Po upływie 2 - 3 dni możemy się delektować małosolnymi ogórkami.
(ja już nie mogę wytrzymać i próbuję je następnego dnia).
Smacznego :)
Też je uwielbiam! Zarówno małosolne, jak i kwaszone. Tylko sobie apetytu na samą noc narobiłam :)
OdpowiedzUsuń