23 maja 2013

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE

Masło orzechowe chodziło za mną, aż wychodziło. Miało wziąć udział w konkursie urodzinowym QuchniWege
ale zapomniałam o karteczce.. 
Jutro będę robić ciasteczka więc nic straconego :)


Domowe masło orzechowe

400 g orzechów ziemnych niesolonych
 odrobina soli

Orzechy chwilę prażymy na rozgrzanej patelni lub piekarniku. 
Partiami rozdrabniamy orzechy w malakserze lub drobno kroimy nożem. 
Następnie blendujemy na gładką masę. 
(robiłam z 2 przerwami, łączny czas blendowania około 5 minut)
Na koniec odrobinę solimy. 
 

8 komentarzy:

  1. kusi mnie aby takie zrobić, ale póki co mam 3 słoje zapasu masła z Ameryki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słoje z Ameryki się nie zepsują, a domowe jest o wiele smaczniejsze :)

      Usuń
  2. Super zdjęcie, zawsze na tygodniu amerykańskim w lidlu robię zapas masełka orezchowego, takie domowe muszę wypróbować, na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pyszne, koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Wygląda nieziemsko! I mimo, że kalorii ma dużo, to jest niesamowicie zdrowe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zgadzam się z Tobą, jest zdrowe i do tego pyszne! :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)