Masło orzechowe chodziło za mną, aż wychodziło. Miało wziąć udział w konkursie urodzinowym QuchniWege,
ale zapomniałam o karteczce..
ale zapomniałam o karteczce..
Jutro będę robić ciasteczka więc nic straconego :)
Domowe masło orzechowe
400 g orzechów ziemnych niesolonych
odrobina soli
Orzechy chwilę prażymy na rozgrzanej patelni lub piekarniku.
Partiami rozdrabniamy orzechy w malakserze lub drobno kroimy nożem.
Następnie blendujemy na gładką masę.
(robiłam z 2 przerwami, łączny czas blendowania około 5 minut)
(robiłam z 2 przerwami, łączny czas blendowania około 5 minut)
Na koniec odrobinę solimy.
piękne to zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńkusi mnie aby takie zrobić, ale póki co mam 3 słoje zapasu masła z Ameryki :)
OdpowiedzUsuńSłoje z Ameryki się nie zepsują, a domowe jest o wiele smaczniejsze :)
UsuńSuper zdjęcie, zawsze na tygodniu amerykańskim w lidlu robię zapas masełka orezchowego, takie domowe muszę wypróbować, na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, koniecznie wypróbuj! Pozdrawiam :)
UsuńWygląda nieziemsko! I mimo, że kalorii ma dużo, to jest niesamowicie zdrowe. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zgadzam się z Tobą, jest zdrowe i do tego pyszne! :)
Usuń