30 maja 2013

KURCZAK NA KASZY GRYCZANEJ NA OSTRO

Długi weekend nie zapowiada się ciekawie, brzydka pogoda i jeszcze na uczelnię muszę jechać.. 
Całe szczęście, że to ostatnie zajęcia :D jeszcze tylko zaliczę sesję, egzamin dyplomowy i jestem wolna :D
A propos jedzonka dziś coś dla mięsożerców, a po oryginał odsyłam na blog Lepszy smak.


Kurczak na kaszy gryczanej:

6 sztuk udek z kurczaka
200 g kaszy gryczanej
3 marchewki
500 ml bulionu warzywnego

Marynata:

1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki Tabasco

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, a koperek siekamy.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą) - odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy (nie ugotowaną) kaszę gryczaną, następnie równomiernie układamy marchewkę.
Wszystko zalewamy bulionem (powinien być ponad kaszą około 1/2 - 3/4 cm), posypujemy koperkiem.  
Następnie układamy kurczaka i polewamy marynatą.

Piec w 180 stopniach C przez około 45 - 60 minut.

Podałam z mizerią i sałatką z pomidorów

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)