Długi weekend nie zapowiada się ciekawie, brzydka pogoda i jeszcze na uczelnię muszę jechać..
Całe szczęście, że to ostatnie zajęcia :D jeszcze tylko zaliczę sesję, egzamin dyplomowy i jestem wolna :D
Całe szczęście, że to ostatnie zajęcia :D jeszcze tylko zaliczę sesję, egzamin dyplomowy i jestem wolna :D
A propos jedzonka dziś coś dla mięsożerców, a po oryginał odsyłam na blog Lepszy smak.
Kurczak na kaszy gryczanej:
6 sztuk udek z kurczaka
200 g kaszy gryczanej
3 marchewki
500 ml bulionu warzywnego
Marynata:
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii suszonej
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki Tabasco
Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki, a koperek siekamy.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą) - odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy (nie ugotowaną) kaszę gryczaną, następnie równomiernie układamy marchewkę.
Wszystko zalewamy bulionem (powinien być ponad kaszą około 1/2 - 3/4 cm), posypujemy koperkiem.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i dokładnie nacieramy kurczaka (również pod skórą) - odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy (nie ugotowaną) kaszę gryczaną, następnie równomiernie układamy marchewkę.
Wszystko zalewamy bulionem (powinien być ponad kaszą około 1/2 - 3/4 cm), posypujemy koperkiem.
Następnie układamy kurczaka i polewamy marynatą.
Piec w 180 stopniach C przez około 45 - 60 minut.
Podałam z mizerią i sałatką z pomidorów
Smacznego :)
Piec w 180 stopniach C przez około 45 - 60 minut.
Podałam z mizerią i sałatką z pomidorów
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)