Z roszponki miała być sałatka, ale okazało się, że kupiłam mniejsze opakowanie szpinaku i musiałam się czymś ratować, więc trafiło na roszponkę.
Inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Uczta dla podniebienia.
Wyszło pysznie, a przepis ląduje w konkursie "Inspiruje nas Fit&Easy" :)
Lazagne z roszponką, szpinakiem i łososiem
350 g świeżego łososia bez skóry
150 g świeżej roszponki Fit&Easy
150 g świeżego szpinaku
150 g świeżego szpinaku
15 małych kulek mozzarelli
30 g startego twardego sera (np. parmezan lub grana padano)
9 płatów makaronu lazagne
9 płatów makaronu lazagne
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju ryżowego
sól i pieprz do smaku
2 porcje sosu beszamelowego
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na około 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki.
Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy sos beszamelowy.
Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy sos beszamelowy.
Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem - przekładamy do miseczki.
Roszponkę również płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie - doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (robiłam to partiami po 3 płaty).
Etapy układania w naczyniu żaroodpornym:
1. wlewamy kilka łyżek sosu (aby pokryło dno naczynia) i układamy makaron,
2. nakładamy szpinak i roszponkę, polewamy sosem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu,
3. układamy surowego łososia, znów polewamy sosem i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu,
4. polewamy resztą sosu i układamy połówki mozzarelli.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Piec w 190 stopniach C przez około 35 - 45 minut
Roszponkę również płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie - doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (robiłam to partiami po 3 płaty).
Etapy układania w naczyniu żaroodpornym:
1. wlewamy kilka łyżek sosu (aby pokryło dno naczynia) i układamy makaron,
2. nakładamy szpinak i roszponkę, polewamy sosem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu,
3. układamy surowego łososia, znów polewamy sosem i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu,
4. polewamy resztą sosu i układamy połówki mozzarelli.
Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.
Piec w 190 stopniach C przez około 35 - 45 minut
Smacznego :)
Pysznie! W natłoku ciast w dzisiejszej blogosferze bardzo smaczne danie;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! A ciasto też będzie ;)
Usuńuwielbiam lasagne! Super skład :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń