Z okazji święta wypieków zapraszam Was na ciasto marchewkowe.
Inspirowałam się przepisem M. Gessler, z małymi zmianami.
Ciasto marchewkowo - jabłkowe
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka drobno utartej marchewki
1 szklanka drobno utartej marchewki
1 szklanka drobno startego jabłka
4 jaja
4 łyżki słodzika stewia w proszku
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
W 1 misce ucieramy na puszystą masę jaja ze szczyptą soli, dodajemy olej, marchew, jabłka i delikatnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, stewię i sodę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo wsypujemy do mokrej masy i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C ok. 40 minut
Smacznego :)
W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, stewię i sodę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo wsypujemy do mokrej masy i delikatnie mieszamy.
Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C ok. 40 minut
Smacznego :)
uwielbiam takie smaki! jak tylko będę mogła pozwolić sobie na słodkie to takie właśnie zrobię!!
OdpowiedzUsuńA co z olejem? Do czego go dodać?
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność ;) Olej dodajemy do mokrej masy :)
UsuńPozdrawiam i smacznego :)
WYJĄTKOWE dodałam 4 łyżki cukru trzcinowego zamiast stewii, dla mnie słodkość idealna. Zawsze dla gości można podsypać cukrem pudrem :) piekłam 180 stopni bez termoobiegu przez 60min, gdyż wcześniej było jeszcze mokre. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPyszne, tylko ja dałam mąkę żytnią, zamieniłam też olej na oliwę z oliwek oraz dodałam orzechy laskowe, w zasadzie dodatki są według uznania, ale sama koncepcja jest super!
OdpowiedzUsuń