Kolejna propozycja z menu Karoliny z okazji urodzinowego konkursu!
Zapraszam Was do wzięcia udziału! :)
Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej
1 szklanka ciecierzycy
1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy/oleju
1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy/oleju
Panierka
1 jajo
otręby żytnie (lub inne)
1 jajo
otręby żytnie (lub inne)
Dzień
wcześniej płuczemy ziarna ciecierzycy, zalewamy świeżą wodą i moczymy
całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie
(około 40 minut), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przekładamy do miseczki.
Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, następnie wlewamy wodę i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę – odstawiamy do ostygnięcia.
Cieciorkę, kaszę i cebulę mieszamy, blendujemy na gładką masę i doprawiamy.
Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut
Podałam z pieczonymi szparagami i sosem z awokado.
zdjęcia krok po kroku
Smacznego :)
Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przekładamy do miseczki.
Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, następnie wlewamy wodę i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę – odstawiamy do ostygnięcia.
Cieciorkę, kaszę i cebulę mieszamy, blendujemy na gładką masę i doprawiamy.
Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut
Podałam z pieczonymi szparagami i sosem z awokado.
zdjęcia krok po kroku
Smacznego :)
Witaj Justyno, w akcji Ciecierzyca w roli głównej.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te Twoje kotleciki. Czekam na kolejne wpisy.
Pozdrawiam
Laura
Są pyszne! dziękować trzeba Karolinie ;) Pozdrawiam :)
Usuń