24 maja 2013

KOTLETY Z CIECIERZYCY I KASZY JAGLANEJ

Kolejna propozycja z menu Karoliny z okazji urodzinowego konkursu!
Zapraszam Was do wzięcia udziału! :)


Kotleciki z cieciorki i kaszy jaglanej

1 szklanka ciecierzycy
1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 
1 duża cebula
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 pęczka natki pietruszki
1 łyżeczka oliwy/oleju 


Panierka
1 jajo
otręby żytnie (lub inne) 
 
Dzień wcześniej płuczemy ziarna ciecierzycy, zalewamy świeżą wodą i moczymy całą noc. Na następny dzień gotujemy do miękkości w nieosolonej wodzie (około 40 minut), odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Na patelnię wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie przekładamy do miseczki.

Kaszę jaglaną płuczemy i wsypujemy na rozgrzaną patelnię, chwilę prażymy, następnie wlewamy wodę i gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę – odstawiamy do ostygnięcia.

Cieciorkę, kaszę i cebulę mieszamy, blendujemy na gładką masę i doprawiamy.

Z przygotowanej masy formujemy kotleciki, panierujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut

Podałam z pieczonymi szparagami i sosem z awokado.  


zdjęcia krok po kroku

 Smacznego :) 

Ciecierzyca w roli głównej

2 komentarze:

  1. Witaj Justyno, w akcji Ciecierzyca w roli głównej.

    Bardzo fajne te Twoje kotleciki. Czekam na kolejne wpisy.
    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne! dziękować trzeba Karolinie ;) Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)