Ten chlebek - w właściwie ciasto - "chodził" za mną już jakiś czas, znalazłam go u Kasi z Bake & Taste :)
W końcu udało mi się zachować kilka bananów, kupić mąkę orkiszową, pyszne figi i daktyle, więc nareszcie przyszła na niego pora!
Zapraszam :)
Orkiszowy chlebek bananowy
3 dojrzałe banany - ok. 300 g (bez skóry)
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej bio (300 g)
100 g suszonych daktyli
2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej bio (300 g)
100 g suszonych daktyli
100 g suszonych fig
1/2 szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
Figi kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem.
Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając - odstawiamy do ostygnięcia.
Banany obieramy i kroimy na plasterki, przekładamy do miski i dodajemy daktyle - blendujemy (lub rozgniatamy widelcem). Dodajemy figi i olej i dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon. Następnie partiami wsypujemy do mokrej masy i dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do keksówki.
Piec w 180 stopniach C około 35-45 minut.
ale fajny przepis, a chlebek wygląda bosko! ja na razie jestem na etapie pieczenia chleba w maszynie z lidla, ale ten jest tak kuszący, że namówię męża i będziemy działać...pozdrawiam Tusia - MK Gotuje
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
UsuńPolecam zrobić, jest szybki i pyszny.. 10 minut mieszania i 30 pieczenia (zależnie od piekarnika) i gotowe :) Pozdrawiam :)
Wspaniały wypiek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) smakuje tak jak wygląda :)
Usuńbardzo się cieszę, że wypróbowałaś przepis, a chlebek posmakował! mój ulubiony bananowiec :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za idealny przepis! Pyszności! :)
UsuńDziękuje za wzięcie udziału w mojej akcji :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wzięłam w niej udział :)
Usuńpyszny chlebuś :) uwielbiam takie !!
OdpowiedzUsuńWygląda super ! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com