Jak wiecie jestem makaroniarą, więc do makaronu z dodatkiem pesto nie trzeba mnie namawiać :)
Danie zostało przygotowane specjalnie na urodzinowy konkurs organizowany przez QuchniaWege.
Tagliatelle z pesto z rukoli:
200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle
1/3 szklanki tartego twardego sera, np. parmezan lub grana padano (30 g)
1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
Makaron gotujemy al dente i w międzyczasie robimy pesto.
Pesto:
60 g rukoli
1/3 szklanki siemienia lnianego (50 g)
1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika (70 g)
2 ząbki czosnku
sok z limonki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju lnianego
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik.
Rukolę dokładnie myjemy, suszymy za pomocą wirówki lub ręcznika i przekładamy do wysokiego pojemnika lub misy miksera.
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu uzyskania gruboziarnistej pasty (z drobinkami).
Pesto przekładamy do większej miski, dodajemy makaron i dolewamy wodę z gotowania - szybko mieszamy, posypujemy serem i ziarnami.
Smacznego :)
Super, zdrowo i smacznie :) Dzięki za dodanie przepisu do akcji :)
OdpowiedzUsuńDzięki! Polecam się :)
UsuńUwielbiam makaron, rukolę i wszelkiego rodzaju pesto! Pesto z rukoli jest pyszne, bo bardzo wyraziste w smaku. Ciekawy pomysł z dodaniem siemienia lnianego i soku z limonki. :)
OdpowiedzUsuńJa moje pesto podałam niedawno z makaronem casarecce i podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/04/casarecce-z-pesto-z-rukoli-i-pieczonymi.html
Pozdrowienia!