16 maja 2013

TAGLIATELLE Z PESTO Z RUKOLI

  Jak wiecie jestem makaroniarą, więc do makaronu z dodatkiem pesto nie trzeba mnie namawiać :) 
Danie zostało przygotowane specjalnie na urodzinowy konkurs organizowany przez QuchniaWege.
Inspirowałam się przepisem Karoliny :)


Tagliatelle z pesto z rukoli:
200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 
1/3 szklanki tartego twardego sera, np. parmezan lub grana padano (30 g)
1/3 szklanki wody z gotowania makaronu
 Makaron gotujemy al dente i w międzyczasie robimy pesto.

Pesto:

60 g rukoli 
1/3 szklanki siemienia lnianego (50 g)
1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika (70 g)
2 ząbki czosnku
  sok z limonki
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju lnianego
 
Na rozgrzanej patelni prażymy słonecznik.
Rukolę dokładnie myjemy, suszymy za pomocą wirówki lub ręcznika i przekładamy do wysokiego pojemnika lub misy miksera
Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do momentu uzyskania gruboziarnistej pasty (z drobinkami).
 Pesto przekładamy do większej miski, dodajemy makaron i dolewamy wodę z gotowania - szybko mieszamy, posypujemy serem i ziarnami.
 
Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Super, zdrowo i smacznie :) Dzięki za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron, rukolę i wszelkiego rodzaju pesto! Pesto z rukoli jest pyszne, bo bardzo wyraziste w smaku. Ciekawy pomysł z dodaniem siemienia lnianego i soku z limonki. :)
    Ja moje pesto podałam niedawno z makaronem casarecce i podpieczonymi pomidorkami koktajlowymi: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/04/casarecce-z-pesto-z-rukoli-i-pieczonymi.html
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)