2 lipca 2013

PAROWAŃCE NADZIANE TRUSKAKĄ I CZEKOLADĄ - CZYLI NADZIANE KLUSKI NA PARZE

Dziś zapraszam gorąco na danie kojarzące się z latem, czyli na kluski na parze, które uwielbia (chyba) każdy :)


Kluski na parze:
(14 małych sztuk + mała drożdżówka)

500 g białej mąki orkiszowej - typ 700
1 szklanka ciepłego mleka
42 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1,5 łyżki oleju rzepakowego
1 duże jajo
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (dla dzieci bez ekstraktu)
szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Nadzienie:
kilka truskawek średniej wielkości
100 g gorzkiej czekolady min. 70%

Sos truskawkowy:
180g jogurtu naturalnego
500g truskawek


W mniejszej misce rozcieramy drożdże z cukrem dodajemy 2 łyżki mleka i łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże oraz roztrzepane jajo z solą, mleko, olej, ekstrakt i mieszamy. Dobrze mieszamy, aż składniki się połączą i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie zbyt rzadkiego ciasta dosypujemy odrobinę mąki). 
Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 30 - 40 minut).

W międzyczasie robimy sos: 

Truskawki myjemy, osuszamy i blendujemy lub rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy - odstawiamy do lodówki (jeśli chcemy zimny sos).

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy na obsypana mąką stolnicę i krótko zagniatamy, delikatnie rozciągamy i szklanką wykrawamy kółka.
Każde kółko rozciągamy dłonią i układamy na środku 1 truskawkę lub połamaną kostkę czekolady i formujemy na kształt pączka.
Uformowane kluchy układamy (łączeniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 10 - 15 minut.

Gdy wyrosną układamy je w naczyniu na parę i parujemy około 5 - 10 minut (w zależności od wielkości). 


Gotowe parowańce podajemy z ulubionym sosem owocowym.  


krok po kroku

Smacznego :)

Z pozostałego ciasta upiekłam małą drożdżówkę z jagodami, truskawkami i porzeczkami:
(forma 18x27)


2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)