Zapraszam na moje pierwsze w życiu gofry, wyszły puszyste i chrupiące, czyli idealne. Przepis pochodzi z instrukcji obsługi dołączonej do gofrownicy/opiekacza, z małymi zmianami :)
Gofry owsiane
(6 - 8 sztuk - zależy od wielkości jaj)
1 i 1/2 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
5 jaj
5 łyżek gorącej wody
4 łyżeczki słodzika stewia w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli
Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy ze słodzikiem, stopniowo dodajemy wodę.
Następnie dodajemy esencję i przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - ucieramy do połączenia składników.
Następnie dodajemy esencję i przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - ucieramy do połączenia składników.
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę.
Gdy masa jest gęsta dodajemy 1/4 ubitej piany z białek i ucieramy na małych obrotach.
Na koniec delikatnie łączymy masę z ubitą pianą.
Ciasto wylewamy partiami na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy (około 6 minut - zależy od gofrownicy).
Studzimy pojedynczo na kratce.
Studzimy pojedynczo na kratce.
Upieczone gofry podajemy z twarożkiem, owocami i polewą czekoladową.
Do dekoracji:
500 g twarożku sernikowego
1 łyżeczka słodzika stewia w proszku
1 łyżeczka esencji waniliowej
4 kostki gorzkiej czekolady 70%
około 4 łyżki mleka
owoce
Twarożek ubijamy na wysokich obrotach, dodajemy słodzik i esencję - ubijamy do połączenia składników - odstawiamy do lodówki.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy z mlekiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)