Oj no chodzą za mną wszelkie makarony, dziś zapraszam na nadziane rury ;)
Cannelloni wegetariańskie
10 szt makaronu cannelloni
Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 2-3 minuty. Układamy na talerzu każdą osobno - lubią się sklejać :)
Sos pomidorowy:
400 g pomidorów krojonych z puszki
1 łyżeczka bazylii
sól, pieprz do smaku
kilka kropel Tabasco
Do rondelka wlewamy pomidory, doprawiamy do smaku i gotujemy, aż pomidory będą miękkie a sos trochę zgęstnieje - blendujemy.
Farsz:
400 g pieczarek
1 kulka mozzarelli light
100 g ulubionego żółtego sera
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
świeża natka pietruszki
świeży koperek
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka oleju ryżowego
Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - chwilę podsmażamy.
Umyte i obrane pieczarki kroimy w kostkę i wrzucamy do cebuli - smażymy, aż cała woda odparuje - odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy pieczarki ostygną dodajemy posiekane zioła i połowę sera startego (żółty i mozzarella*) na tarce o grubych oczkach. Następnie nadziewamy podgotowany makaron.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy 1/3 sosu, układamy nadziane cannelloni, następnie polewamy resztą sosu, posypujemy startym serem (żółty i mozzarella) i ewentualnie przyprawami (suszona bazylia i ostra papryka).
Piec w 180 stopniach C około 15 - 20 minut.
* ser mozzarella będzie się lepiej ścierał, gdy wcześniej go zamrozimy.
Z takim nadzieniem się jeszcze nie spotkałam, ale bardzo mi się podoba :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :>
Dziękuję i zapraszam do wypróbowania :) Pozdrawiam :)
Usuńtakie bym zjadla ;)
OdpowiedzUsuńa co z kulką mozzarelli? :)
OdpowiedzUsuńMozzarella została starta i wymieszana z żółtym serem. :)
Usuń