Ostatnio troszkę chorowałam i odpoczywałam, stąd moja nieobecność..
Dzisiaj zapraszam Was na szybką sałatkę :)
Zielona sałatka z kaszą gryczaną
50 g kaszy gryczanej
2-3 pieczarki
1 mała cebula
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek i koperek
(lub kilka łyżek risotto/kaszotto)
1/2 opakowania roszponki
200 g bobu
200 g fasolki szparagowej
1-2 kalarepki
sól i pieprz do smaku
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, gdy woda odparuje dodajemy kaszę i chwilkę smażymy. Następnie zalewamy bulionem i dusimy, aż kasza wchłonie cały bulion.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek - mieszamy i wyłączamy ogień.
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy opłukany bób i fasolkę szparagową - gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, a bób obieramy.
Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę.
Sałatę płuczemy i wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone warzywa i kaszę - polewamy dresingiem i delikatnie mieszamy.
Dresing:
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
Do miseczki wlewamy ocet, dodajemy musztardę, następnie wlewamy olej i energicznie mieszamy. Doprawiamy jeśli jest potrzeba.
Smacznego :)
Dzisiaj zapraszam Was na szybką sałatkę :)
Zielona sałatka z kaszą gryczaną
50 g kaszy gryczanej
2-3 pieczarki
1 mała cebula
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypiorek i koperek
(lub kilka łyżek risotto/kaszotto)
1/2 opakowania roszponki
200 g bobu
200 g fasolki szparagowej
1-2 kalarepki
sól i pieprz do smaku
Posiekaną cebulę i pieczarki podsmażamy na oliwie, gdy woda odparuje dodajemy kaszę i chwilkę smażymy. Następnie zalewamy bulionem i dusimy, aż kasza wchłonie cały bulion.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek - mieszamy i wyłączamy ogień.
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy opłukany bób i fasolkę szparagową - gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki, a bób obieramy.
Kalarepkę obieramy i kroimy w kostkę.
Sałatę płuczemy i wrzucamy do miski, dodajemy ugotowane i pokrojone warzywa i kaszę - polewamy dresingiem i delikatnie mieszamy.
Dresing:
2 łyżki oleju lnianego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
Do miseczki wlewamy ocet, dodajemy musztardę, następnie wlewamy olej i energicznie mieszamy. Doprawiamy jeśli jest potrzeba.
Smacznego :)
samo zdrowie :D
OdpowiedzUsuńzielona i jaka zdrowa! kiedyś zajadałam się kaszą gryczaną, teraz mam okres na nie jedzenie jej, ale trzeba to zmienić, bo kryje się w niej ogromne bogactwo, a w połączeniu z zielonymi warzywami to już wogóle
OdpowiedzUsuń