Zapraszam na pyszne maliny a amaretto bez cukru. :)
Maliny z amaretto
(3 słoiczki x 250ml)
1 kg świeżych malin
1 kg świeżych malin
50 ml likieru amaretto
ewentualnie kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia
Maliny płuczemy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem na małym płomieniu, aż puszczą sok.
ewentualnie kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia
Maliny płuczemy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem na małym płomieniu, aż puszczą sok.
1. Z pestkami:
Maliny rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 40 minut...
2. Bez pestek:
Rozdrobnione owoce przecieramy przez drobne sitko, następnie przelewamy na patelnię i smażymy, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 minut...
...Do gęstych malin dodajemy amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy.
Rozdrobnione owoce przecieramy przez drobne sitko, następnie przelewamy na patelnię i smażymy, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 minut...
...Do gęstych malin dodajemy amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy.
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące maliny przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)