31 sierpnia 2013

MALINY Z AMARETTO

Zapraszam na pyszne maliny a amaretto bez cukru. :)


Maliny z amaretto
(3 słoiczki x 250ml)

1 kg świeżych malin
50 ml likieru amaretto
 ewentualnie kilka tabletek/kropelek stewii do osłodzenia 

Maliny płuczemy na sitku i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wrzucamy na patelnię / do garnka, przez pierwsze 10 minut dusimy pod przykryciem na małym płomieniu, aż puszczą sok
 
1. Z pestkami:
Maliny rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 40 minut...
 
2. Bez pestek:
Rozdrobnione owoce przecieramy przez drobne sitko, następnie przelewamy na patelnię i smażymy, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 30 minut... 

...Do gęstych malin dodajemy amaretto, ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba - mieszamy. 

Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania.
Gorące maliny przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)