Lubie szybkie desery, a szybkie ciasta uwielbiam. Przedstawiam przepis na 40 minutowe ciasto. Wilgotne, czekoladowo-piernikowe, smakuje przepysznie :)
Owsiany piernik bez jaj na oleju
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 i 1/3 - 1,5 szklanki mleka
2 - 3 łyżki słodzika Stewia w proszku
4 łyżki kakao
6 łyżek oleju
garść żurawiny
garść rodzynek
2 garście mieszanych orzechów
1 łyżka przyprawy do piernika (lub Kotanyi - chyba jedyna bez mąki i cukru)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Orzechy uprażyć na suchej patelni (nie jest to konieczne).
Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie kolejno wlewamy olej i mleko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy i bakalie.
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piec w 180 stopniach przez ok 35 - 40 minut.
Smacznego i zapraszam do wzięcia udziału w konkursie:
ooch pierniki! kocham, uwielbiam!:D
OdpowiedzUsuńOch...dodam jeszcze przyprawę do piernika i będzie na Święta jak znalazł :D
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę, wiedziałam, że coś pominęłam :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńgratuluję :)
Proszę o adres do wysyłki na terenie Polski
Pozdrawiam
Karolina
www.quchniawege.blogspot.com
bez proszku do pieczenia/sody?
OdpowiedzUsuńHej, w przepisie jest 1 łyżka proszku do pieczenia :)
UsuńA ta cała łyżka to nie za dużo jest...?_?
UsuńTrochę się obawiam, że będzie mocno czuć proszek w cieście... a właśnie chciałam upiec Twojego piernika :>
Pozdrawiam!
N.
Dodałam płatki, przyprawę do piernika i inne dodatki, z ilością proszku nie kombinowałam :)
Usuńjutro zrobię z mniejszą ilością zobaczę jak wyjdzie i dam znać ;)
Pozdrawiam :)
Dodałam 1,5 łyżeczki proszku i ciasto wyszło :) Dzięki!
UsuńPozdrawiam :)