Jak zrobić mleko roślinne? Poniżej znajdziesz przepis na mleko: z kaszy, ryżowe, z ciecierzycy, migdałowe, orzechowe, sezamowe i z mąki.
Przepisy pochodzą ze strony e!stilo.
Przepisy pochodzą ze strony e!stilo.
źródło zdjęcia: sonira.pl
Mleko roślinne z kaszy
3-4 szkl. gorącej wody ciepła ugotowana dozwolona kasza (np. jaglana, amarantus, gryczana niepalona, jęczmienna)
1 szkl. przyprawy wg uznania (np. miód, naturalny ekstrakt waniliowy, sól morska itp.)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po ostudzeniu umieścić w lodówce
na około 30 minut, aż mleko odzieli się od zawiesiny. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito, aby oddzielić grubszą zawiesinę, i przechowywać w lodówce.
Mleko roślinne z ryżu
3-4 szkl. gorącej wody ciepły ugotowany ryż (brązowy, sporadycznie biały)
przyprawy wg uznania (np. miód, naturalny ekstrakt waniliowy, sól morska itp.)
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po ostudzeniu umieścić w lodówce
na około 30 minut, aż mleko odzieli się od zawiesiny. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito, aby oddzielić grubszą zawiesinę, i przechowywać w lodówce.
Mleko roślinne ze strączkowych
3-4 szkl. gorącej wody
1 szkl. strączkowych (np. ciecierzyca, soczewica, sporadycznie soja)
przyprawy wg uznania (np. miód, naturalny ekstrakt waniliowy, sól morska itp.)
Dozwolone strączkowe namoczyć na noc, następnie rano odcedzić i zmielić. Gotować około 10-15 min z 3 szklankami wody
na małym ogniu, stale mieszając. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito, aby oddzielić grubszą zawiesinę. Przechowywać
w lodówce.
Naturalne mleko roślinne z mąki
1 szkl. ugotowanej mąki (np. kukurydziana, gryczana, jaglana) dodatkowo według uznania
¼ szkl. np. orzechów włoskich lub migdałów zmielonych na puder 4 szkl. wody
Uwaga: Aby przygotować 1 szkl. gotowanej mąki należy do ½ szkl. surowej mąki dodać 1 szkl. wody i gotować przez 10-15 minut.
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito
i przechowywać w lodówce.
Mleczko orzechowe
¾ szkl. orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskane)
3 szkl. przegotowanej zimnej wody
Orzechy namoczyć na kilka godzin i zmiksować z tą samą wodą (na początku trochę jej odlewając). Posłodzić według uznania
np. odrobiną miodu naturalnego.
Mleczko migdałowe
1 szkl. całych migdałów
3 szkl. wody
Migdały sparzyć, obrać ze skórki oraz moczyć w przegotowanej wodzie całą noc. Następnie wodę wylać, migdały zmiksować i dodać 3 szklanki źródlanej wody. W celu uzyskanie bardziej delikatnej konsystencji, mleczko przelać przez sitko.
Mleczko sezamowe
½ szkl. nasion sezamu nieczyszczonego
3 szkl. wody przegotowanej chłodnej
Sezam umyć, umieszczając go na sicie i zanurzając sito w garnku z wodą, mieszać uważając, aby nie spłynął z wodą. Wodę należy kilkakrotnie zmieniać. Namoczyć go na kilka godzin lub na noc w przegotowanej, chłodnej wodzie. Zmiksować sezam z tą samą wodą. Posłodzić według uznania np. odrobiną miodu naturalnego i przechowywać w lodówce.
Śmietanka orzechowa:
1 szkl. orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskane)
1 szkl. przegotowanej zimnej wody
Orzechy zmielić , dodać wodę i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Posłodzić według uznania np. odrobiną miodu naturalnego.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)