14 listopada 2012

PRZEPISY NA MLEKO ROŚLINNE

Jak zrobić mleko roślinne? Poniżej znajdziesz przepis na mleko: z kaszy, ryżowe, z ciecierzycy, migdałowe, orzechowe, sezamowe i z mąki. 
Przepisy pochodzą ze strony e!stilo.
 
źródło zdjęcia: sonira.pl

Mleko roślinne z kaszy 
3-4 szkl. gorącej wody  ciepła ugotowana dozwolona kasza (np. jaglana, amarantus, gryczana niepalona, jęczmienna)
 1 szkl. przyprawy wg uznania (np. miód, naturalny ekstrakt waniliowy, sól morska itp.)

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po ostudzeniu umieścić w lodówce 
na około 30 minut, aż mleko odzieli się od zawiesiny. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito, aby oddzielić grubszą zawiesinę, i przechowywać w lodówce.

Mleko roślinne z ryżu 
 3-4 szkl. gorącej wody ciepły ugotowany ryż (brązowy, sporadycznie biały) 
  przyprawy wg uznania (np. miód, naturalny ekstrakt waniliowy, sól morska itp.)

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Po ostudzeniu umieścić w lodówce 
na około 30 minut, aż mleko odzieli się od zawiesiny. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito, aby oddzielić grubszą zawiesinę, i przechowywać w lodówce.

Mleko roślinne ze strączkowych
 3-4 szkl. gorącej wody  
1 szkl. strączkowych (np. ciecierzyca, soczewica, sporadycznie soja) 
  przyprawy wg uznania (np. miód, naturalny ekstrakt waniliowy, sól morska itp.)

Dozwolone strączkowe namoczyć na noc, następnie rano odcedzić i zmielić. Gotować około 10-15 min z 3 szklankami wody 
na małym ogniu, stale mieszając. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito, aby oddzielić grubszą zawiesinę. Przechowywać 
w lodówce.

Naturalne mleko roślinne z mąki
1 szkl. ugotowanej mąki (np. kukurydziana, gryczana, jaglana) dodatkowo według uznania
¼ szkl. np. orzechów włoskich lub migdałów zmielonych na puder  4 szkl. wody 
Uwaga: Aby przygotować 1 szkl. gotowanej mąki należy do ½ szkl. surowej mąki dodać 1 szkl. wody i gotować przez 10-15 minut.

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować na gładką masę. Przecedzić mleko przez gazę lub gęste sito 

i przechowywać w lodówce.

Mleczko orzechowe
¾ szkl. orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskane)  
3 szkl. przegotowanej zimnej wody 

Orzechy namoczyć na kilka godzin i zmiksować z tą samą wodą (na początku trochę jej odlewając). Posłodzić według uznania 
np. odrobiną miodu naturalnego.

Mleczko migdałowe
1 szkl. całych migdałów   
3 szkl. wody

Migdały sparzyć, obrać ze skórki oraz moczyć w przegotowanej wodzie całą noc. Następnie wodę wylać, migdały zmiksować i dodać 3 szklanki źródlanej wody. W celu uzyskanie bardziej delikatnej konsystencji, mleczko przelać przez sitko.

Mleczko sezamowe
½ szkl. nasion sezamu nieczyszczonego  
3 szkl. wody przegotowanej chłodnej 

Sezam umyć, umieszczając go na sicie i zanurzając sito w garnku z wodą, mieszać uważając, aby nie spłynął z wodą. Wodę należy kilkakrotnie zmieniać. Namoczyć go na kilka godzin lub na noc w przegotowanej, chłodnej wodzie. Zmiksować sezam z tą samą wodą. Posłodzić według uznania np. odrobiną miodu naturalnego i przechowywać w lodówce.

Śmietanka orzechowa:
 
1 szkl. orzechów włoskich (najlepiej świeżo wyłuskane)  

1 szkl. przegotowanej zimnej wody

Orzechy zmielić , dodać wodę i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Posłodzić według uznania np. odrobiną miodu naturalnego.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)