Miękkie, soczyste mięso ze słodko - kwaśną żurawiną z nutą cynamonu. Pysznie ;)
Pieczona karkówka w żurawinie
2 duże plastry karkówki
2-3 łyżki konfitury z żurawiny
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka suszonych płatków papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
sól morska świeżo mielona
Karkówkę
myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski.
Mięso nacieramy przyprawami i oprószamy solą, następnie dodajemy
konfiturę z żurawiny, mieszamy i odstawiamy
na noc do lodówki.
na noc do lodówki.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia, posypujemy suszoną
żurawiną i wstawiamy
do nagrzanego piekarnika.
do nagrzanego piekarnika.
Piec w 180 stopniach
przez około 40 - 50 minut (w zależności od grubości plastra).
Po
upieczeniu odstawić karkówkę na 10 minut, następnie pokroić w plastry.
Podałam z kaszą gryczaną.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)