24 listopada 2013

PIECZONA KARKÓWKA W ŻURAWINIE

Miękkie, soczyste mięso ze słodko - kwaśną żurawiną z nutą cynamonu. Pysznie ;)


Pieczona karkówka w żurawinie

2 duże plastry karkówki
garść suszonej żurawiny
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka suszonych płatków papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 łyżeczki cynamonu
sól morska świeżo mielona 

Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, przekładamy do miski. 
Mięso nacieramy przyprawami i oprószamy solą, następnie dodajemy konfiturę z żurawiny, mieszamy i odstawiamy
na noc do lodówki. 
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego bez przykrycia, posypujemy suszoną żurawiną i wstawiamy
do nagrzanego piekarnika. 

Piec w 180 stopniach przez około 40 - 50 minut (w zależności od grubości plastra). 

Po upieczeniu odstawić karkówkę na 10 minut, następnie pokroić w plastry. Podałam z kaszą gryczaną. 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)