24 listopada 2013

ŚWIĄTECZNA KONFITURA Z ŻURAWINY

Pyszna słodko kwaśna żurawina z nutą cynamonu idealny dodatek do potraw. 


Świąteczna konfitura z żurawiny 

500 g świeżej/mrożonej żurawiny
3 małe mandarynki
4 - 6 łyżek miodu (do smaku)
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki cynamonu 

Żurawinę myjemy, przebieramy, zalewamy wrzątkiem i odcedzoną wrzucamy do rondla lub wysokiej patelni. 
Wyciskamy sok z mandarynek i dodajemy do żurawiny wraz z wodą, cynamonem i miodem.
Przykrywamy rondel i chwilę dusimy, aż żurawina zmięknie i zacznie pękać. Niepopękane owoce rozdrabniamy łyżką i smażymy, tak długo, aż zgęstnieją - od czasu do czasu mieszając - około 15 minut. 
Gdy masa zgęstnieje próbujemy i ewentualnie dosładzamy jeśli jest potrzeba. 
Umyte słoiki zalewamy wrzątkiem lub wstawiamy na 1 minutę do mikrofalówki w celu ich ogrzania. Gorącą żurawinę przelewamy do gorących słoików, dobrze zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia odwrócone do góry dnem, następnie przenosimy w chłodne i ciemne miejsce. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)