8 grudnia 2013

PEŁNOZIARNISTE LENIWE Z RICOTTY

Zapraszam na pyszne orkiszowe pierogi leniwe. Będzie zdrowo i serowo ;) 
Trochę twardsze niż tradycyjne, ale równie smaczne. Podałam z konfiturą żurawinową i żurawiną. 
A u Was jak najczęściej jada się leniwe?


Pierogi leniwe
około 30 małych sztuk

250 g ricotty
1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
1 jajo
szczypta soli

dodatki:
masło + bułka tarta + cukier z cynamonem
lub konfitura z żurawiny + suszona żurawina + cukier

Oddzielamy żółtko od białka, białko wstawiamy do lodówki, zaś żółtko roztrzepujemy.
Do dużej miski wlewamy żółtko, dodajemy ricottę i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy 3/4 szklanki mąki orkiszowej i mieszamy łyżką. 
Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy - jeśli ciasto bardzo się klei dosypujemy trochę mąki (nie dużo, bo kluski będą twarde!)
Stolnicę podsypujemy pozostałą mąką, wykładamy ciasto i chwilę ugniatamy (ciasto trochę będzie się kleić).
Ciasto dzielimy na 3 - 4 części, z każdej formujemy rulonik i kroimy pod kątem opłukanym pod wodą nożem (jak kopytka).
Leniwe wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy około 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. o mniaaaaam! pełnoziarniste jem już od lat, ale nigdy z ricotty. muszą być wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, są pyszne, a w smak są podobne do tradycyjnych :)

      Usuń
  2. z ricotty muszę być wyjątkowo lekkie :) fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :) zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  3. Nigdy nie robiłam pełnoziarnistych kluseczek z twarogu. Chętnie skorzystam z pomysłu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)