Tym którzy tak jak ja dopiero teraz zabierają się za pierniczki polecam poniższy przepis. Inspirację na bałwanka znalazłam tutaj, a przepis na pierniki pochodzi z domowego zeszytu.
Pierniczki
3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g miękkiego masła
1 duże jajko
5 czubatych łyżek cukru pudru
5 łyżek miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżkę kakao
2 łyżeczki sody
Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki - mieszamy.
Następnie dodajemy miód, masło, roztrzepane jajko - mieszamy. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 - 3 części, 1 część zostawiamy na stolnicy a resztę odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
Ciasto podsypujemy odrobinę mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy pierniczki.
Aby zrobić bałwanki potrzebujemy 3 różnej wielkości kółka, jeśli choinki 3 różnej wielkości gwiazdki/kwiatki.
Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach przez około 5-7 minut
(w zależności od wielkości pierniczków)
Lukier na bałwanki
3/4 szklanki cukru pudru/ksylitolu
2 łyżeczki wrzątku
Lukier na zielone choinki
1 szklanka cukru pudru/ksylitolu
2,5 łyżeczki wrzątku
1 szczypta zielonego barwnika spożywczego
+ posypka cukrowa do dekoracji
2 łyżeczki wrzątku
Lukier na zielone choinki
1 szklanka cukru pudru/ksylitolu
2,5 łyżeczki wrzątku
1 szczypta zielonego barwnika spożywczego
+ posypka cukrowa do dekoracji
Składniki na lukier mieszamy na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru). Gotową masą polewamy pierniczki i od razu dekorujemy (szybko zastyga).
Smacznego :)
Jakie urocze :) Idealne na prezent dla bliskich!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) oj tak! na żywo są jeszcze fajniejsze, aż szkoda jeść :)
Usuń