21 grudnia 2013

CHOINKA I BAŁWANEK Z PIERNIKA

Tym którzy tak jak ja dopiero teraz zabierają się za pierniczki polecam poniższy przepis. Inspirację na bałwanka znalazłam tutaj, a przepis na pierniki pochodzi z domowego zeszytu.



Pierniczki

3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
200 g miękkiego masła
1 duże jajko
5 czubatych łyżek cukru pudru
5 łyżek miodu
1 łyżkę kakao
2 łyżeczki sody

Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki - mieszamy.
Następnie dodajemy miód, masło, roztrzepane jajko - mieszamy. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto dzielimy na 2 - 3 części, 1 część zostawiamy na stolnicy a resztę odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką.
Ciasto podsypujemy odrobinę mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy pierniczki. 

Aby zrobić bałwanki potrzebujemy 3 różnej wielkości kółka, jeśli choinki 3 różnej wielkości gwiazdki/kwiatki.
Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach przez około 5-7 minut 
(w zależności od wielkości pierniczków)

Lukier na bałwanki
3/4 szklanki cukru pudru/ksylitolu
2 łyżeczki wrzątku

Lukier na zielone choinki
1 szklanka cukru pudru/ksylitolu 
   2,5 łyżeczki wrzątku
1 szczypta zielonego barwnika spożywczego

+ posypka cukrowa do dekoracji

Składniki na lukier mieszamy na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru). Gotową masą polewamy pierniczki i od razu dekorujemy (szybko zastyga).



Smacznego :)
 
Świąteczne prezentyWigilia 2013

2 komentarze:

  1. Jakie urocze :) Idealne na prezent dla bliskich!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) oj tak! na żywo są jeszcze fajniejsze, aż szkoda jeść :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)