Jeśli nie wiecie co zrobić z czerstwym pieczywem, namawiam do zrobienia pysznych tostów :)
Tosty francuskie
(2 porcje)
1/2 sztuki domowej chałki lub czerstwego pieczywa
1 jajo
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
kilka łyżeczek domowej konfitury
owoce do dekoracji
masło lub olej do smażenia
Do głębokiego talerza wbijamy jajo, szczyptę soli i roztrzepujemy, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.
Chałkę dzielimy na 4 kromki i moczymy z obu stron w masie.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej/masło i smażymy z obu stron namoczoną kromkę na złoto.
Usmażone tosty podajemy z ulubioną konfiturą, z twarożkiem i owocami.
Smacznego :)
zawsze dobre. a z chałki najlepsze na świecie! tylko u mnie rzadko chałka leży tak długo, żeby stać się czerstwa ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :) u nas było trochę w nadmiarze, na 3 dzień już żadne z nas nie chciało suchej chałki, więc padło na tosty :)
UsuńCudowne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńrównież się zgodzę z tą opinią :)
Usuńjestem pewna, że tosty z domowej chałki smakują jeszcze lepiej !
OdpowiedzUsuń