12 listopada 2013

TOSTY FRANCUSKIE Z CHAŁKI

Jeśli nie wiecie co zrobić z czerstwym pieczywem, namawiam do zrobienia pysznych tostów :)


Tosty francuskie
(2 porcje)

1/2 sztuki domowej chałki lub czerstwego pieczywa 
1 jajo
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
kilka łyżeczek domowej konfitury
owoce do dekoracji
masło lub olej do smażenia

 Do głębokiego talerza wbijamy jajo, szczyptę soli i roztrzepujemy, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy.  
Chałkę dzielimy na 4 kromki i moczymy z obu stron w masie.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej/masło i smażymy z obu stron namoczoną kromkę na złoto.
Usmażone tosty podajemy z ulubioną konfiturą, z twarożkiem i owocami.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. zawsze dobre. a z chałki najlepsze na świecie! tylko u mnie rzadko chałka leży tak długo, żeby stać się czerstwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się :) u nas było trochę w nadmiarze, na 3 dzień już żadne z nas nie chciało suchej chałki, więc padło na tosty :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. również się zgodzę z tą opinią :)

      Usuń
  3. jestem pewna, że tosty z domowej chałki smakują jeszcze lepiej !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)