W oryginale z kapustą, grzybami, pomidorami i moczoną całą noc fasolą białą,
no i oczywiście na mięsie. Moja wersja troszkę uproszczona i bez mięsa.
no i oczywiście na mięsie. Moja wersja troszkę uproszczona i bez mięsa.
Barszcz a'la ukraiński
2 kg buraków
2 kg buraków
5 dużych marchewek
1 duża pietruszka
5 dużych ziemniaków
pół selera
pół selera
1 por
440 g fasoli czerwonej (2 puszki)
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren ziela angielskiego
15 ziaren pieprzu czarnego
4 liście
laurowe
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
sól
sól
świeży koperek
świeża natka pietruszki
świeża natka pietruszki
2-3 litry wody
opcjonalnie:
1 łyżka jogurtu naturalnego/śmietany
odrobina koncentratu z buraka
1 łyżka jogurtu naturalnego/śmietany
odrobina koncentratu z buraka
1 łyżka octu
Obrane i umyte warzywa kroimy w paski/kostkę, mniej więcej podobnej wielkości. Wrzucamy do garnka wraz z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz.
Obrane i umyte warzywa kroimy w paski/kostkę, mniej więcej podobnej wielkości. Wrzucamy do garnka wraz z zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym, zalewamy zimną wodą i wstawiamy na gaz.
(Gdy barszcz nabierze koloru dodajemy ocet - ja nie dodaję.)
Gotujemy na małym ogniu, jak warzywa będą al dente dodajemy odcedzoną fasolę.
Doprawiamy solą, cukrem, zgniecionym czosnkiem do smaku i ewentualnie koncentratem z buraka (jeśli smak jest za mało intensywny).
Na talerzu posypać koperkiem i natką pietruszki, dodać łyżkę jogurtu.
Smacznego :)
Gotujemy na małym ogniu, jak warzywa będą al dente dodajemy odcedzoną fasolę.
Doprawiamy solą, cukrem, zgniecionym czosnkiem do smaku i ewentualnie koncentratem z buraka (jeśli smak jest za mało intensywny).
Na talerzu posypać koperkiem i natką pietruszki, dodać łyżkę jogurtu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)