20 maja 2013

ORKISZOWE CIASTO MARCHEWKOWO - JABŁKOWE

Z okazji święta wypieków zapraszam Was na ciasto marchewkowe.
Inspirowałam się przepisem M. Gessler, z małymi zmianami.


Ciasto marchewkowo - jabłkowe

2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
1 szklanka drobno utartej marchewki 
1 szklanka drobno startego jabłka
4 jaja 
 4 łyżki słodzika stewia w proszku
3/4 szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli 

W 1 misce ucieramy na puszystą masę jaja ze szczyptą soli, dodajemy olej, marchew, jabłka i delikatnie mieszamy.

W drugiej misce mieszamy mąkę, cynamon, stewię i sodę z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo wsypujemy do mokrej masy i delikatnie mieszamy.

Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 180 stopniach C ok. 40 minut

Smacznego :)
Piechotą do lata...


Z mąki, ale... bez pszenicy

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie smaki! jak tylko będę mogła pozwolić sobie na słodkie to takie właśnie zrobię!!

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z olejem? Do czego go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za czujność ;) Olej dodajemy do mokrej masy :)

      Pozdrawiam i smacznego :)

      Usuń
  3. WYJĄTKOWE dodałam 4 łyżki cukru trzcinowego zamiast stewii, dla mnie słodkość idealna. Zawsze dla gości można podsypać cukrem pudrem :) piekłam 180 stopni bez termoobiegu przez 60min, gdyż wcześniej było jeszcze mokre. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, tylko ja dałam mąkę żytnią, zamieniłam też olej na oliwę z oliwek oraz dodałam orzechy laskowe, w zasadzie dodatki są według uznania, ale sama koncepcja jest super!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)