19 maja 2013

LAZAGNE Z ROSZPONKĄ, SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

Z roszponki miała być sałatka, ale okazało się, że kupiłam mniejsze opakowanie szpinaku i musiałam się czymś ratować, więc trafiło na roszponkę.  
Inspirowałam się przepisem znalezionym na blogu Uczta dla podniebienia.
Wyszło pysznie, a przepis ląduje w konkursie "Inspiruje nas Fit&Easy" :)


Lazagne z roszponką, szpinakiem i łososiem

350 g świeżego łososia bez skóry
150 g świeżej roszponki Fit&Easy
 150 g świeżego szpinaku
15 małych kulek mozzarelli
30 g startego twardego sera (np. parmezan lub grana padano)
9 płatów makaronu lazagne
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju ryżowego
sól i pieprz do smaku

Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na około 1 cm plastry, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki. 
Wstawiamy wodę na makaron i przygotowujemy sos beszamelowy.
 Szpinak dokładnie płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie. Doprawiamy so, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem - przekładamy do miseczki.
Roszponkę również płuczemy, osuszamy i dusimy, aż zwiędnie - doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron wrzucamy na wrzątek i obgotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (robiłam to partiami po 3 płaty).

Etapy układania w naczyniu żaroodpornym
1. wlewamy kilka łyżek sosu (aby pokryło dno naczynia) i układamy makaron, 
2. nakładamy szpinak i roszponkę, polewamy sosem i przykrywamy kolejną warstwą makaronu
3. układamy surowego łososia, znów polewamy sosem i przykrywamy ostatnią warstwą makaronu, 
4. polewamy resztą sosu i układamy połówki mozzarelli.

 Przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

Piec w 190 stopniach C przez około 35 - 45 minut 

Smacznego :)

Sałatki przepisy Fit & Easy

4 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)