27 sierpnia 2013

ORKISZOWE CIASTO Z BANANAMI I TRUSKAWKAMI BEZ CUKRU

To ciasto robię często, ponieważ jest pyszne. Jakiś czas temu zrobiłam je z truskawkami i daktylami zamiast cukru, upiekłam w większej formie, wyszło niskie i nie takie jak za pierwszym razem.
Źródłowy przepis znajdziecie na stronie Małej Cukierenki.


Orkiszowe ciasto z bananami i truskawkami

2 szklanki mąki orkiszowej
400 g truskawek
2 duże dojrzałe banan
200 g daktyli
100 g miękkiego masła
1 duże jajo
3 łyżki mleka
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Daktyle kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do rondelka, wlewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy do odparowania wody, od czasu do czasu mieszając - odstawiamy do ostygnięcia. 
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i sól - mieszamy.
W dużej misce ucieramy masło, następnie dodajemy jajo i miksujemy. 
Banany blendujemy z daktylami, dodajemy je do masy wraz z mlekiem i krótko miksujemy, następnie porcjami wsypujemy mąkę i łączymy na małych obrotach.
Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem. Wyrównujemy wierzch ciasta, układamy połówki truskawek i wciskamy je lekko w ciasto. 

Piec w 180 stopniach przez 40-50 minut.

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. lubię takie ciacha pełne zdrowia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. banany i truskawki w cieście? o tak, pisze się na takie pyszne, zdrowe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy zamiast masla mozna dodac olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Anonimie!

      pewnie, że można - zamiast masła dodaj 1/2 szklanki oleju kokosowego. Smacznego :)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź! :) W takim razie już niedługo wypróbuję ten przepis!! Wygląda przepysznie i to jest chyba najzdrowsze ciasto pod słońcem! ;) Pozdrawiam, Justyna

      Usuń
    3. Proszę bardzo, polecam się na przyszłość ;) Życzę udanych wypieków :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)