31 marca 2014

CIASTO Z GRUSZKAMI I KARDAMONEM - SALCESON INACZEJ

 Hitem ostatnich miesięcy na blogu jest nieustannie ciasto kakaowe z jabłkami "Salceson", dziś zapraszam na inną wersję: z gruszkami, kardamonem i słodzone syropem z agawy. Musicie wypróbować, jest równie wyborne! :)


Salceson z gruszkami i kardamonem

1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej  
1/2 kg gruszek
1/2 szklanki oleju  
1/2 szklanki syropu z agawy
2 jaja 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli

Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy kardamonem - mieszamy i odstawiamy na chwilę.  
Jaja ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy olej, syrop z agawy - ubijamy na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą a na końcu dodajemy gruszki. Przekładamy ciasto do formy (18 x 27) wyłożoną papierem do pieczenia.
 

Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
 

Smacznego :)
 

2 komentarze:

  1. Kiedy byłam mała, moja mama zrobiła salceson z jabłkami i potem musiała piec go praktycznie co drugi dzień - tak nam smakowało. Podejrzewam, że wersja z gruszkami zrobiłaby podobną furorę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest podobnie, ta wersja jest dla urozmaicenia, bo ileż można jeść ciasto z jabłkami ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)