Hitem ostatnich miesięcy na blogu jest nieustannie ciasto kakaowe z jabłkami "Salceson", dziś zapraszam na inną wersję: z gruszkami, kardamonem i słodzone syropem z agawy. Musicie wypróbować, jest równie wyborne! :)
1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1/2 kg gruszek
1/2 kg gruszek
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki syropu z agawy
2 jaja
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki syropu z agawy
2 jaja
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy kardamonem - mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Jaja ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy olej, syrop z agawy - ubijamy na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą a na końcu dodajemy gruszki. Przekładamy ciasto do formy (18 x 27) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Smacznego :)
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, posypujemy kardamonem - mieszamy i odstawiamy na chwilę.
Jaja ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy olej, syrop z agawy - ubijamy na puszystą masę. Następnie partiami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą a na końcu dodajemy gruszki. Przekładamy ciasto do formy (18 x 27) wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Smacznego :)
Kiedy byłam mała, moja mama zrobiła salceson z jabłkami i potem musiała piec go praktycznie co drugi dzień - tak nam smakowało. Podejrzewam, że wersja z gruszkami zrobiłaby podobną furorę :)
OdpowiedzUsuńU nas jest podobnie, ta wersja jest dla urozmaicenia, bo ileż można jeść ciasto z jabłkami ;)
Usuń