Na blogach kulinarnych z wypieków z mąki ryżowej króluje ciasto jogurtowe, którego nigdy nie jadłam. Ale postanowiłam zrobić coś innego, kokosowego, delikatnego i po prostu pysznego :)
Bezglutenowa babka kokosowa
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki białek
1/4 szklanki cukru brzozowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
+ olej i mąka do obsypania formy
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, wiórki i mieszamy. Do mniejszej miseczki wbijamy całe jajo i roztrzepujemy.
Do dużej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksując na małych obrotach do białek stopniowo dodajemy cukier, następnie ekstrakt waniliowy, olej i jajo. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z kokosem.
Do dużej miski wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Miksując na małych obrotach do białek stopniowo dodajemy cukier, następnie ekstrakt waniliowy, olej i jajo. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z kokosem.
Ciasto przelać do foremki wysmarowanej olejem i obsypaną mąką.
Piec w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut (do suchego patyczka).
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem waniliowym.
musi być naprawdę delikatna! <3
OdpowiedzUsuńblog o zdrowym odzywianiu to na pewno nie jest- cukier...
OdpowiedzUsuńCukier brzozowy jest zdrowszy od zwykłego białego! Można użyć syropu z agawy, stewii lub posłodzić daktylami - jest wiele możliwości..
Usuń