2 lutego 2014

DIETETYCZNY FISHBURGER

Aromatyczna i soczysta ryba na parze, ze szpinakiem, roszponką, ostrą cebulką w delikatnym sosie bazyliowym. Dużo białka, zdrowych węglowodanów i tłuszczy. Ten burger na pewno nie pójdzie Wam w boczki. Co tu dużo mówić - musicie spróbować!  
 

Dietetyczny fishburger
2 porcje

2 puszyste orkiszowe bułki
200 g fileta z dorsza lub innej morskiej ryby
3 spore garście świeżego/mrożonego szpinaku
1 garść roszponki
1 garstka szpinaku świeżego
1 cebulka czerwona
1 ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka oliwy

dresing bazyliowy:
4 łyżeczki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
garść liści świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku

Rybę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na 2 porcje i nacieramy z obu stron solą i pieprzem, 
a następnie z jednej strony oprószamy ziołami prowansalskimi - odstawiamy na 15 minut.
  Czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy porwany szpinak i dusimy na małym ogniu, aż zwiędnie - doprawiamy do smaku.
Rybę przekładamy do naczynia na parę i gotujemy około 5 - 7 minut, na każdy kawałek nakładamy połowę szpinaku.

Jogurt i majonez przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną bazylię, doprawiamy do smaku i mieszamy.


  Bułkę przekrawamy w połowie i podgrzewamy chwilę na grillu, połówkę bułki smarujemy łyżeczką sosu, nakładamy roszponkę 
i świeży szpinak, dorsza i krążki cebuli, polewamy łyżeczką sosu i przykrywamy drugą połówką bułki.

Smacznego :)

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli podzielisz się opinią na temat przepisu! Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz. Zapraszam ponownie :)